Menú Arxiu Xcèntric especial KOSMOPOLIS

March 17th, 2015 No Comments

L’Arxiu Xcèntric se suma a les activitats de Kosmopolis amb una programació especial. Una bona manera d’endinsar-se en el món del cinema experimental a través de la literatura.

A  la colònia penitenciària, Marcel Pié i Daniel Pitarch, 2011, 6 min

Aquesta animació és una adaptació del relat de Franz Kafka feta a través d’il·lustracions científiques i text en pantalla, sovint en forma de cal·ligrama. Posa en relació l’escriptura i el cos, de la mateixa manera que ho fa la màquina en el conte, i evidencia dos formes de representar el cos: com a símbol o com a representació antropomètrica. És també una obra que ens demana que mirem i que llegim, tot posicionant-nos en el lloc del viatger.

La constelación Bartleby, Andrés Duque, 2007, 23 min

El curtmetratge esbossa dues històries inconnexes que graviten, d’una manera més lúdica que reflexiva, en torn a la literatura: des del Bartleby de l’escriptor Herman Melville fins a la societat distòpica de Fahrenheit 451 de Ray Bradbury, passant pels ecos de Vila-Matas o la cita directa a Stanislav Lem. Les múltiples referències literàries funcionen com a pretext per evocar un estat (alienació), un efecte (enyorança) i una adscripció genèrica (ciència ficció), àmbits pels quals transita la peça i que demarcarien els seus possibles significats.

Lost, lost, lost (Diaries, Notes and Sketches) (rollo 3), Jonas Mekas, 1976, 32 min (VO anglès)

A Lost, Lost, Lost, Jonas Mekas recull catorze anys de filmació, des de 1949 fins a 1963, sobre el seu sentiment d’exiliat a Amèrica. Amb els seus breus plans rodats a mà –com “vislumbres”- composa un gran diari filmat sobre la memòria i el temps perdut. Estructurada en sis rotllos, en el tercer mostra els seus primers contactes amb els cercles poètics de l’est de Nova York –Allen Gingsberg, LeRoi James o Frank O’Hara en The Living Theatre- en una època de revoltes estètiques i polítiques.

Three Homerics, Stan Brakhage, 1993, 5 min

Aquest film consta de tres seccions creades per acompanyar una peça de música sobre un poema d’Homer: 1) El vers “Diana reté la nit…” està representat per ombres fosques que suprimeixen les efusions de pintura de color taronja daurat i les formes pintades que reflecteixen els primers verds del matí; 2) el vers “mar gruixuda…” està representat per pintures refilmades en la truca i fosos blaus que evoquen ones, bombolles, i el marró lleuger i verd suau de les algues i les restes de naufragi; i 3) “Ah, encara l’amor, la llum”, està representat per l’explosió de múltiples tons i línies recurrents interrompudes per l’aparició d’un enrogiment progressiu.

Film Ist. nº10: Schrift und Sprache, Gustav Deutsch, 2002, 12 min

Aquest episodi de Film Ist és una gràfica recopilació de diferents estratègies del cinema mut per fer comprensibles les seves històries mitjançant la integració del text en la imatge. Rètols variats, intertítols, plans detall de cartes, telegrames o titulars de diaris assumeixen les funcions de l’antic explicador cinematogràfic i exerceixen un paper essencial en la narració cinematogràfica. En definitiva, és una mostra de la important relació que la imatge ha mantingut amb la paraula des dels inicis del cinema.

Els 5 dubs preferits de STA

March 11th, 2015 No Comments

Pope, líder i fundador de STA, escull cinc temes de dub que expliquen el discurs sonor del seu grup.

1) Lee Perry – Black Board Jungle

Máster dels másters de la creació en estudi, mag del so… Què es pot dir de Lee Perry… Que està a l’alçada dels millors productors de música de tots els temps. Un geni. Aquesta intro, amb la veu i la bateria… Aquest disc és un imprescindible.

YouTube Preview Image

2) Bullwackies – African Roots Act 1 Addis Abada Dub

Lloyd Barnes, productor exiliat a Estats Units des de Jamaica, té un so molt especial. Aquest tema en concret, reeditat per Basic Channel, sembla muntat amb un metrònom o una màquina de ritmes molt senzilla. A més a més, la línia de baix és tremenda, pots construir qualsevol cosa sobre ella.

YouTube Preview Image

3) The Slits – Man Next Door Version / Face Dub

Són dos temes diferents, però els dos diria que estan grabats per Denis Bovell, un dels nostres productors preferits. “Man Next Door” és una versió del clàssic tema de John Holt i l’altre està una mica més a prop a allò que tenim sempre al cap amb STA. A “Face Dub” escoltes “snares” i molta taula, molt de dub.

YouTube Preview Image

4) Creation Rebel & The New Age Steppers – Chemical Specialist

En haver d’escollir només 5 dubs, aquest ens agrada especialment per la mescla abrasiva, les distorsions a la bateria i els panejos, marca de la casa. Som molt fans del segell On–U–Sound.

YouTube Preview Image

5) Scientist – Rids The World of The Evil Curse Dance of the Vampires

Disc imprescindible, química pura d’algú que va sortir de les entranyes del King Tubby Studio i va fer el seu propi camí. Un altre geni de la taula de mescles.

YouTube Preview Image

Com a plus, el disc complet amb les versions vocals:

YouTube Preview Image

STA actuaran en el proper #BCNmp7 dedicat a la música negra a Barcelona. Tota la informació, en aquest enllaç.

El virus del groove i el beat

March 4th, 2015 No Comments

Les escenes locals estan en perill d’extinció. Tot i així, i malgrat l’homogeneïtzació cultural, l’art persisteix. La creativitat i la passió de l’expressió col·lectiva, és part integral de l’esperit artístic de les ciutats. Les escenes sonores han jugat un paper cabdal en la creació del relat cultural i han estat les impulsores de l’activitat local a través de la música popular, creant un vincle de comunitat experimentadora i integració social. Les escenes han teixit xarxes de sociabilitat que han donat forma al consum cultural, a la creació i la construcció d’una identitat autòctona. D’elles desemboquen les primeres passes que donen peu a una visió de la música com una eina que afecta a l’ordre expressiu però també, i sobretot, a l’ordre de l’acció real. Les escenes són gairebé sempre el límit zero de la música.

Panorama: Barcelona Negra al BCNmp7 vol reivindicar la importància de les escenes musicals locals i els seus activistes. I ho fem en un moment en què estan perdent el seu protagonisme perquè el pes de la globalització cultural les està aniquilant. La sessió posa el focus d’atenció, en concret, sobre l’escena de música negra de Barcelona. La música d’arrel afroamericana està a la nostra ciutat des de fa dècades i serveix de rerefons ideològic per articular la pulsió creativa dels molts estils afiliats a ella: funk, dub, soul, jazz, hip hop, disco, blues i molts més.

Des de l’escena jazzística dels 60 i 70, que va capitalitzar el mestratge de Tete Montoliu, fins al novíssim moviment de les bandes de funk i soul, Barcelona ha estat escenari de grans moments de música negra. Sense fer soroll ni demanar protagonisme, els grups i artistes d’aquí amb arrels creatives afroamericanes han construït una escena oberta i de gran riquesa musical.

Avui, en aquesta primera sessió de BCNmp7 de l’any 2015, ens fixem en aquesta riquesa a través de tres artistes que saben mirar enrere per projectar endavant: STA, formació amb connexions mallorquines que porta el dub jamaicà a un terreny plenament contemporani; The Slingshots (probablement el grup més vibrant de l’escena funk actual a Barcelona; i Griffi, per molts el productor més rellevant i futurista de la historia del hip hop nacional, gran amant del funk i l’electro de totes les èpoques.

Jaime Casas i Carles Novellas són els programadors de la sessió BCNmp7 Panorama: Barcelona negra, que tindrà lloc el proper 12 de març al CCCB.

Peter Wagner: “El mecanisme de dominació i resistència a la dominació és el que ens ha portat progrés”

March 3rd, 2015 No Comments

El Debat de Barcelona d’aquest 2015 encara la recta final amb la conferència del sociòleg Peter Wagner, que situarà els conceptes de «progrés» i «modernitat» en el marc del lèxic polític actual i proposarà noves lectures i punts de vista per tal d’actualitzar-ne el sentit. L’entrevistem perquè ens avanci alguns dels temes de la conferència.

A la conferència del proper dilluns 9 de març revisaràs els conceptes polítics de ‘Progrés’ i ‘Modernitat’.
Parlaré del concepte de «progrés» en relació amb la «modernitat», començant per veure com les nostres societats occidentals han cregut fortament en el progrés durant els darrers dos segles, el progrés entès no només com una possibilitat, sinó com una cosa que passava: crèiem que la societat continuaria millorant. Les coses van anar així fins fa trenta o quaranta anys, i entre el 1979 i el 1989 alguna cosa va passar que ens va fer perdre la creença en el progrés. A la conferència explicaré quines són les raons d’aquesta pèrdua de confiança, i explicaré que com a societat tenim massa coses a millorar per rendir-nos i abandonar el concepte de «progrés». Hem d’intentar recuperar-lo, i probablement dotar-lo d’un nou sentit.

LLEGIR MÉS-LEER MÁS-READ MORE

La literatura envaeix el CCCB

February 25th, 2015 No Comments

Un altre any, i ja en són vuit, Kosmopolis, la Festa de la Literatura Amplificada, celebra una nova edició. I aquesta, més literària que mai, recupera els cinc dies d’edicions passades i afegeix dues novetats importants: les Nits Alfa i l’especial sèries. Torna Kosmopolis i tornen els diàlegs, les performances, els tallers, les actuacions musicals, els debats, el bookcamp. La literatura envaeix de nou tots els racons del CCCB.

Kosmopolis obrirà les portes el 18 de març amb una inauguració de luxe: Juan Marsé, Premi Cervantes i una de les millors veus de la literatura en llengua espanyola, parlarà de la seva història més personal: la biografia que ha escrit Josep Maria Cuenca i que, gràcies a Jorge Herralde, s’ha fet realitat després de sis anys.

LLEGIR MÉS-LEER MÁS-READ MORE

12345...102030...»