Bye, bye jazz

octubre 15th, 2009 No Comments

El 18 d’octubre finalitza l’exposició “El segle del jazz”, un recorregut pel jazz i les arts del segle XX

Diumenge, 18 d’octubre es clou “El segle del jazz”, una exposició que presenta, de forma cronològica, les connexions entre el jazz i les arts al llarg del segle XX. Després de passar per Trento i París, la mostra tancava el seu recorregut europeu a Barcelona amb la seva inauguració, el 21 de juliol, al CCCB.

Daniel Soutif, comissari de l’exposició, és un gran col·leccionista d’art i un amant de la música jazz i la mostra és una combinació perfecta de les dues passions del comissari francès. Les més de 1000 pintures, cartells, còmics, portades de disc, fotografies, partitures, audiovisuals i instal·lacions exposades segueixen un fil conductor i inspirador: els ritmes del jazz.

YouTube Preview Image

Vídeo reportatge del recorregut de l’exposició

Representats a l’exposició han quedat creadors com Picabia o Man Ray, artistes del Harlem Renaissance com Aaron Douglas, pintors modernistes americans com Arthur Dove o Stuart Davis fins a autors essencials com Mondrian, Matisse o Pollock i artistes contemporanis afroamericans com Jacob Lawrence o Jean-Michel Basquiat. A més a més, també s’han vist les interaccions entre pintura i música amb intèrprets com Miles Davis, George Wettling o Louis Amstrong.

Per la seva presentació a Barcelona, el CCCB va incorporar nova obra per documentar el període artístic del Jazz-Art a la ciutat, l’època en que artistes com Tàpies, Tharrats, Ponç o Guinovart s’inspiraren en els “salons de jazz” per les seves creacions.

El CCCB, punt de trobada del jazz en directe

Durant els 4 mesos que l’exposició ha estat oberta al públic, el CCCB ha completat la seva oferta cultural amb concerts i jam sessions. La mostra es va inaugurar amb un concert de luxe a La Pedrera, encapçalat pel quartet de Raynald Colom a la trompeta, Tom Warburton al contrabaix, Marc Ayza a la bateria i Joan Díaz al piano.

Els nous i vells talents de la improvisació jazzística de Catalunya han anat passant pel CCCB cada dijous a la nit dels mesos de setembre i octubre en les CCCB Jam sessions. Una de les plantes del centre s’ha convertit en la CCCB Jazz Cava, un espai de trobada i de creació de músics, un escenari privilegiat per gaudir del jazz en directe.

Un altra de les cites destacades de la música jazz a Barcelona celebrada al CCCB fou la Marathon Jazz, 5 hores de música ininterrompuda i una jam session oberta per commemorar el del vintè aniversari de l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM).

“El segle del jazz” segueix viu a la Xarxa

Amb “El segle del jazz” el CCCB segueix la línia de creació d’exposicions temàtiques sobre les arts del segle XX. L’any 1995 es presentava “El segle del cinema” i qui sap si en un futur pròxim podem gaudir de l’exposició “El segle de rock” al CCCB, tal i com apuntava el seu director Josep Ramoneda en una intervenció davant la premsa.

De moment, part de l’obra exposada a “El segle del jazz” es pot seguir consultant a Internet gràcies a la presentació multimèdia http://www.cccb.org/elsegledeljazz, el primer projecte d’exposició que el CCCB ha traslladat a la Xarxa amb l’objectiu de posar a l’abast del públic continguts que fins ara només es podien veure si un visitava presencialment el centre. La presentació multimèdia, que també inclou materials extra com entrevistes al comissari, comentaris d’obra o enllaços al món del jazz, ha tingut molt bona acollida.

Leave a Reply