Un dels indicadors de la vida i alegria d’un blog és la quantitat de posts que hi escriu el seu autor/a. L’actualització és un requisit – no escrit enlloc – que se’ls demana – exigeix?- als soferts escriptors de posts. Herència dels mitjans de comunicació tradicionals que (mal)viuen enganxats a una franja horària? Quantes vegades hem llegit bloguers avergonyits disculpant-se davant la seva famolenca audiència per no haver pogut actualitzar el seu diari online!
Existeix, però, un tipus de blogs on el temps s’ha aturat. Publicacions on el que importa no és la capacitat dels seus responsables de produir periòdicament articles en sèrie sinó la possibilitat d’escriure lliurement (i sense timings!) sobre un tema. Són els blogs d’exposicions, atemporals raconets del ciberespai comandats per comissaris, artistes o especialistes del món cultural. En ells podem trobar algunes perles de coneixement cultural i endinsar-nos en l’univers creatiu d’un comissari… sense haver de pagar entrada.
Imelda Marcos fa un petó al fèretre del seu marit ©Reuters
(fotografia publicada al blog “El (d)efecto barroco”)
Jorge Luis Marzo escriu a “El (d)efecto barroco” , diari de l’exposició que prepara pel novembre de 2010 al CCCB. Un interessant recull d’articles i exemples al voltant de la tesi de la mostra: el relat identitari de la hispanitat a través del mite del barroc. Per entendre millor el concepte el “defecte barroc”, són recomanables alguns dels curiosos exemples que Marzo ha recopilat al seu blog com ara les fotografies d’Imelda Marcos en l’enterrament del seu marit o la cobertura mediàtica de la selecció espanyola durant el Mundial de Futbol 2010.
Amb motiu de l’exposició “J.G.Ballard. Autòpsia del nou mil·lenni” (juliol-novembre 2008) el CCCB va obrir un blog per recollir les impressions dels seguidors del genial escriptor de ciència ficció. Entre els textos dels fans ballardians, els del comissari de la mostra, el crític de cinema Jordi Costa. Un bon record a Internet en memòria del desaparegut J.G.Ballard.
L’estiu de 2009, Félix Pérez-Hita va crear “vudutv. Un arte sin artistas” per donar continuïtat a l’exposició “Low cost” de Foment de les Arts i el Disseny (FAD). El blog del co-realitzador del programa de TV del CCCB “Soy Cámara” continua ben viu a hores d’ara, amb crítiques i reflexions al voltant del món de la cultura, l’art i la filosofia contemporània. També podeu llegir a Félix Pérez-Hita des de http://felixph.blogspot.com/
El cap del servei d’activitats culturals del CCCB Iván de la Nuez té, des de març de 2006, un diari personal, on escriu sobre els projectes amb els quals treballa i d’altres temes de l’actualitat cultural. Sota la categoria “Atopia”, podem recuperar un bon nombre d’escrits de De la Nuez relacionats amb l’exposició “Atopia. Art i Ciutat al segle XXI”, mostra que va comissariar aquest any juntament amb Josep Ramoneda.
Aquests són uns pocs exemples de blogs culturals escrits per comissaris que han treballat o treballen al CCCB (disculpeu l’endogàmia!). I vosaltres, seguiu altres blogs culturals semblants que us agradaria recomanar?
Yo sigo uno que se actuaiza cada dia, se llama el dado del arte, y esta mu chulo!!
la web es esta, http://eldadodelarte.blogspot.com
besitos, ana lau
Yo también sigo uno muy interesante, se llama el baluARTE y la dirección es http://www.thebaluarte.blogspot.com
La es que cuesta encontrar blogs de arte.