Sabies que la petjada de carboni d’Internet va superar el 2007 la de la indústria de l’aviació i que va arribar a representar un 2% de les emissions internacionals? Que l’any 2012 es calculava que el 91% de la població internauta tenia presència activa a la xarxa i que hi havia una mitjana de 2,31 xarxes per individu? Que l’ús de xarxes socials va augmentar un 31,8% en un any entre els joves catalans de 8 a 14 anys? Que la xarxa permet que amb un sol clic tinguem a la nostra disposició més d’un milió de terabytes, la major part d’accés gratuït?
L’any 1977 Ray i Charles Eames van fer l’animació The Powers of Ten per explicar l’escala relativa de l’Univers en potències de 10. En els darrers temps hi ha un altre univers que està adquirint una gran magnitud: el d’Internet, que té efectes en molts àmbits de les nostres vides.
Univers Internet és un projecte que té com a objectiu principal oferir una reflexió crítica i creativa sobre el conjunt de les tecnologies vinculades a Internet, un fenomen que està provocant una transformació inèdita en la història humana. La primera activitat d’Univers Internet és un cicle de quatre sessions de formació (5, 7, 12 i 14 de febrer), que oferirà una visió global d’Internet i de com afecta les nostres vides en tres nivells d’incidència: sobre la persona, sobre la ciutat i sobre el planeta.
El curs és el primer d’una sèrie adreçada a professionals i estudiants de l’àmbit educatiu, així com a persones vinculades a la formació d’infants i joves. El programa té un doble objectiu: construir progressivament una visió global d’Internet i els seus efectes i donar eines als educadors a fi que aquest coneixement sigui transferit a l’aula.
Les sessions de formació combinen una presentació teòrica amb tallers i van acompanyades de material de suport. La primera (5 de febrer) oferirà una mirada global sobre què és la xarxa i servirà per presentar el marc conceptual del projecte. Juan Insua (CCCB Lab) parlarà de la Història d’Internet, una història en construcció, una creació col·lectiva, l’origen de la qual se situa en l’àmbit cientificomilitar i que actualment ha passat a formar part de la nostra vida quotidiana. Però quin és l’abast real de la revolució digital i com afecta tots els àmbits del coneixement humà? A continuació, en el taller «Construint la xarxa», Efraín Foglia (Guifi.net) ensenyarà com construir una xarxa de telecomunicacions simulada per conèixer l’estructura real d’Internet i les seves alternatives.
La segona sessió (7 de febrer) aborda els efectes d’Internet al cervell: com afecten Internet i les noves tecnologies el sistema cognitiu? La presentació anirà a càrrec de Cristina Sáez, que sintetitzarà les dues visions que existeixen sobre aquesta qüestió: Internet ens fa més superficials o més llestos? També parlarà del paper que la tecnologia ha de jugar dins l’aula. En el taller, Irene Lapuente (La Mandarina de Newton) explicarà la lògica de la programació, que és la de la resolució de problemes. Com podem aplicar aquesta lògica a la vida quotidiana? I al plantejament d’un treball acadèmic, per obtenir més bons resultats? Com s’aplica a la computació?
La tercera sessió (12 de febrer) s’atura en el nivell de la ciutat i ofereix una mirada crítica i constructiva de les xarxes socials. La presentació anirà a càrrec de Jordi Bernabeu, que parlarà dels pros i els contres de l’ús de les xarxes socials entre infants i adolescents i de com afavorir-ne els usos responsables, potenciar usuaris autònoms i crítics, i alhora establir els mecanismes bàsics de prevenció. En el taller «Les xarxes socials com a eina per a la construcció d’un ciutadà conscient i participatiu», Isidre Plaza i Senén Roy presentaran de manera pràctica com les xarxes socials poden donar un nou significat a l’espai públic i el bé comú i com poden transformar la democràcia i la participació activa en l’esfera política en totes les seves representacions (per exemple, com poden fomentar la participació en el govern de l’escola?).
En la darrera sessió (14 de febrer) tractarem dels efectes de la xarxa a nivell planetari: aquests darrers anys s’està començant a plantejar la qüestió que Internet potser no és tan sostenible com s’havia dit. En la seva presentació, Marcus Hurst es preguntarà quin és l’impacte mediambiental d’Internet donada la seva dimensió material i com es pot minimitzar. En el taller, Jordi Olivé i Ramon Farreny ensenyaran a calcular la petjada ecològica de l’ús quotidià d’Internet i com es pot integrar aquest exercici a l’aula.
En el camp de l’educació, la confusió que ha comportat l’anomenada revolució digital ha suposat moltes pors i incerteses. En aquest nou context sorgeixen dubtes com ara els següents: quin paper ha de tenir la tecnologia en l’educació? Quin és el rol del docent en aquest nou escenari? Quines competències cal desenvolupar? Univers Internet ofereix una visió global del fenomen, una comprensió del nou sistema que es dibuixa per tal d’oferir eines als professors d’infants que ja són natius digitals.
Trobareu un avanç dels continguts del cicle en el blog LAB.