L’univers de Salvador Espriu, avui

octubre 22nd, 2013 No Comments

He mirat aquesta terra remet a la mirada d’Espriu vers la seva terra i vers el món: a vegades crítica i salvatgement divertida, però també comprensiva i plena de pietat cap a les debilitats humanes”

Julià Guillamon, comissari de l’exposició

Del 30 d’octubre de 2013 al 24 de febrer de 2014, l’exposició “Espriu. He mirat aquesta terra” aproparà al públic la trajectòria creativa i vital i el món literari de Salvador Espriu per mostrar no sols la importància cabdal de la seva figura per a la cultura catalana, sinó també la complexitat i riquesa de la seva obra que transcendeix qualsevol etiqueta i que fa d’Espriu un clàssic atemporal. L’exposició, organitzada pel CCCB en col·laboració amb la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya i comissariada per l’escriptor Julià Guillamon, és un dels actes centrals de l’Any Espriu.

Poeta, narrador i dramaturg, Espriu s’interroga sobre les grans qüestions humanes. La mostra evoca el mite de Sinera; el compromís ètic davant de la guerra civil i de la postguerra; la defensa de la cultura catalana en temps difícils; el fenomen Espriu, quan va esdevenir una referència indispensable de la cultura espanyola; la seva visió de «la pell de brau» basada en el diàleg i la tolerància; la candidatura al Premi Nobel, i el món imaginatiu, de vegades grotesc, de vegades evocador, d’una potència extraordinària.

L’exposició presenta una gran quantitat de materials inèdits procedents d’arxius i col·leccions particulars. El recorregut expositiu el tanquen l’ós Nicolau, l’Esperanceta Trinquis i altres personatges del laberint grotesc espriuà, presentats en animacions realitzades per joves creadors.

Activitats relacionades amb l’exposició

El jardí dels cinc arbres © Ronald Stallard, 2013

La mostra comptarà amb activitats paral·leles com l’itinerari “Lavínia”, un recorregut per la Barcelona de Salvador Espriu conduït per la catedràtica de Llengua i Literatura Catalanes Maria Nunes. Aquest itinerari, que se celebrarà el 10 i 24 de novembre de 2013 i l’11 i el 25 de gener de 2014, inclou una visita guiada a l’exposició.

El 27 de novembre tindrà lloc una lectura dramatitzada de textos de Salvador Espriu a càrrec de l’actriu Rosa Novell, acompanyada per la violoncel·lista Fanny Silvestre.

Cada cap de setmana a les 11.30h el servei educatiu del CCCB oferirà visites comentades a l’exposició (dissabtes en castellà i diumenges en català). CCCB educació també ha preparat un espai de documentació dins la mostra, material didàctic i visites especials per a grups escolars.

Els Amics del CCCB podran accedir a visites comentades amb el comissari Julià Guillamón els dies 6 i 12 de novembre i tindran un 50% de descompte per assistir a l’espectacle del TNC “Un Rèquiem per a Salvador Espriu” els dies 15 i 17 del mateix mes.

L’Any Espriu

Exposicions, representacions teatrals i actes de difusió lectora són algunes de les moltes activitats culturals, cíviques i participatives que s’estan duent a terme amb motiu de l’Any Espriu: una celebració que reivindica l’obra i el llegat de l’escriptor Salvador Espriu i Castelló(1913-1985) quan es compleixen cent anys del seu naixement.

Dos dels esdeveniments programats han estat, per exemple, l’exposició La càbala i Espriu, que es va inaugurar al maig a la Casa de Cultura de Girona, i l’homenatge popular que el poeta, narrador i dramaturg català va rebre al cementiri d’Arenys de Mar: una de les seves ciutats de residència que va batejar amb l’anagrama Sinera.

L’Any Espriu també ha estat present en cites literàries anuals com la Setmana de la Poesia de Barcelona o La Setmana del Llibre en Català, que han inclòs obres de l’escriptor en els seus programes. Al mateix temps, el llegat artístic d’Espriu s’ha promocionat a la Xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya, en llibreries i per Internet. Al web de l’Any Espriu podeu trobar totes les activitats, recursos i més informació sobre l’autor.

Leave a Reply