La paradoxa de la nostra cultura alimentària

novembre 6th, 2012 No Comments

Després de 3 setmanes de debat, ens acostem a la darrera sessió del cicle “Alimentar el món”. Aquestes setmanes hem parlat dels mecanismes actuals de la seguretat alimentària, de la necessitat de preservar la biodiversitat agrícola per tal de protegir la nostra alimentació i del rol de les biotecnologies alimentàries en un futur en què la població de la terra rondarà els 9.000 milions de persones.

Alimentació és cultura alimentària. "Banquet nupcial" (1567) de Pieter Brueghel El Vell

L’última sessió d’aquest cicle l’hem volgut dedicar a la perspectiva que es dóna del món de l’alimentació des de l’antropologia. Perquè si bé l’alimentació té a veure amb cultius, amb tecnologia i amb normes de seguretat, finalment és, sobretot,  un poderós element entorn del qual s’ha estructurat la vida de les comunitats humanes. Alimentació significa cultura alimentària. Per això volem tancar aquest cicle amb una mirada antropològica sobre com ens alimentem avui. I tenim la sort de poder comptar per aquesta sessió amb dues persones que han dedicat la seva vida a aquestes qüestions: Jesús Contreras, catedràtic d’Antropologia de la Universitat de Barcelona expert en antropologia de l’alimentació, i Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, centre dedicat a la innovació tecnològica en cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari.

Us avancem alguns detalls de la conferència de Jesús Contreras i us esperem el proper dijous, 8 de novembre, a les 19:30h:

Família alemanya amb els seus aliments habituals, fotografia del projecte "Hungry Planet", de Peter Menzel i Faith D’Aluisio

“El present del consum alimentari en els països més industrialitzats sembla caracteritzar-se per una important paradoxa. D’una banda, existeix una oferta pletòrica d’aliments que permet unes enormes possibilitats d’opció. A més, al llarg de tot el segle XX, l’esperança de vida en néixer s’ha més que doblat. Així mateix, el coneixement científic sobre els aliments i sobre els seus efectes en la biologia humana són avui més grans i més precisos que mai com ho és, també, la preocupació per la seguretat alimentària i els medis emprats per aconseguir-la.  D’altra banda, però, aparentment, la preocupació dels ciutadans sobre els aliments que consumeixen és, també, més gran que mai i és del tot recorrent la pregunta “què podem menjar sense por?”.  Plantejar aquesta paradoxa i explicar les diferents raons que permetin comprendre-la  són els objectius d’aquesta xerrada.”

Leave a Reply