La literatura envaeix el CCCB

febrer 25th, 2015 No Comments

Un altre any, i ja en són vuit, Kosmopolis, la Festa de la Literatura Amplificada, celebra una nova edició. I aquesta, més literària que mai, recupera els cinc dies d’edicions passades i afegeix dues novetats importants: les Nits Alfa i l’especial sèries. Torna Kosmopolis i tornen els diàlegs, les performances, els tallers, les actuacions musicals, els debats, el bookcamp. La literatura envaeix de nou tots els racons del CCCB.

Kosmopolis obrirà les portes el 18 de març amb una inauguració de luxe: Juan Marsé, Premi Cervantes i una de les millors veus de la literatura en llengua espanyola, parlarà de la seva història més personal: la biografia que ha escrit Josep Maria Cuenca i que, gràcies a Jorge Herralde, s’ha fet realitat després de sis anys.

Aquest diàleg és el primer dels molts que es veuran en l’edició d’enguany, en la qual hi haurà set trobades entre escriptors que parlaran dels temes més diversos. D’Àfrica, la seva identitat i la seva diversitat (Taiye Selasi i Xavier Aldekoa) fins la impostura literària (Javier Cercas, junt amb Mathias Enard), passant per la literatura al límit que practica William T. Vollman, un autor inclassificable, que dialogarà amb Juan Francisco Ferré. I Màrius Serra, Premi Sant Jordi 2013, conversarà amb Robert Coover, un dels grans heterodoxos nordamericans. També hi haurà veus joves: Paolo Giordano, que als seus 32 anys guarda a casa seva l’Strega, el mateix premi que van guanyar Pavese, Moravia, Buzzati, Lampedusa, Eco i Magris, es trobarà amb Llucia Ramis per parlar dels microcosmos familiars.

Europa és protagonista del festival a través de les paraules d’autors d’orígens molt variats però que comparteixen un mateix llenguatge: la literatura. I Alemanya, com a eix accidental de les diferents històries, s’erigeix també com objecte d’atenció: alemany era W. G. Sebald, a qui li dedicarem una exposició i diverses activitats; i l’alemany és la llengua en la qual parlen i escriuen Marjana Gaponenko, Abbas Khider, José F. A. Oliver i Klaus Hübner, autors que participen a Traduir Europa. I Alemanya, de ben segur, va aparèixer també a les converses que Vinicio Capossela va mantenir a Grècia durant el seu periple pel país a la recerca de les arrels del rebétiko i de la mateixa història europea.

El futur del periodisme y la pervivència d’Alícia

El 2008, Kosmopolis va abordar les crisis humanitàries i els conflictes globals, i ho va fer en un moment en el qual el periodisme entrava en un túnel. Ara, set anys més tard, les crisis segueixen aquí, però el periodisme sembla sortir d’aquest túnel. Dos grans cronistes de l’actualitat, Jon Lee Anderson i Martín Caparrós, ens acompanyaran per parlar de dos temes crucials de la nostra història: les guerres i la fam.

Carles Capdevila, director del Diari Ara, ens presentarà les raons per creure en el futur del periodisme, un futur que també veurem a la preestrena de Citizen Four, un documental sobre Edward Snowden recentment guardonat amb l’Oscar. I és que sense els periodistes, les revelacions de Snowden no existirien.

Alícia, la nena més irreverent de la literatura, celebrarà a Kosmopolis el seu 150 aniversari junt amb Alberto Manguel, i apareixerà en la conversa de Mina Holland sobre literatura i gastronomia. A més, podrem veure com a crescut des de 1903, data de la primera pel·lícula que es va fer sobre el conte de Carroll, fins les últimes interpretacions audiovisuals.

Torna el Bookcamp i neixen els Laboratoris de l’escriptura

El Bookcamp Kosmopolis, la trobada entre editors, escriptors, llibreries i experts en literatura, celebra la seva quarta edició amb un programa ple d’interessants propostes: des del paper dels agents literaris fins a les editorials independents; de les narratives digitals fins a les fires del llibre, les aplicacions literàries, la literatura digital i l’autopublicació. Més de 20 debats, tallers, projeccions i conferències d’accés completament gratuït. I també gratuïtes seran les activitats organitzades per Biblioteques de Barcelona i quasi totes les infantils i juvenils: jocs, tallers de pictoescriptura, projeccions… I una sessió de storytelling amb els adolescents de l’Habitació1418.

Abans o després del Bookcamp, escriptors i lectors tindran l’oportunitat de conèixer els secrets de l’escriptura amb alguns dels millors autors del moment. Els Laboratoris de l’escriptura reuniran joves promeses, com Unai Velasco, Borja Bagunyà i Bel Olid, amb escriptors consagrats com Cristina Rivera Garza i Eduardo Lago.

A Kosmopolis reivindicarem també W.G. Sebald, un dels grans escriptors alemanys contemporanis, mort de manera prematura en un accident de cotxe el 2001. Les variacions Sebald és una exposició comissariada per Jorge Carrión i Pablo Helguera que s’inaugurarà la setmana anterior a Kosmopolis, i durant el festival parlarem de memòria, viatges i història –els principals temes presents en la seva obra—amb altres autors que comparteixen temàtica: David Grossman, Camile de Toledo i Cristina Rivera Garza.

A més a més, Sebald és protagonista, directe i indirecte, de dues pel·lícules, Patience (After Sebald) i Austerlitz. Les dues es podran veure al Canal Alfa, que enguany amplia la seva programació amb dues novetats: les Nits Alfa i el diumenge de sèries. Pel·lícules, documentals i curtmetratges de tots els sabors, i quatre estrenes nocturnes (CitizenFour, Indebito, Gabo, la magia de lo real, i The Double). I el diumenge, gràcies a la col·laboració de Canal+ España, descobrirem les millors sèries del moment amb una programació plena d’estrenes, projeccions, debats i xerrades sobre la televisió més literària.

Pots consultar tot el programa de Kosmopolis al web http://kosmopolis.cccb.org, i seguir les las activitats a Twitter (@kosmopolisCCCB) i Facebook (http://www.facebook.com/Kosmopolis).

Leave a Reply