El director del Festival Grec, Ramon Simó, escriu sobre la nova línia de col·laboració entre el Grec i el CCCB.
Vivim temps de canvi, temps en què sembla que les convencions i els hàbits adquirits han de ser revisats o, si més no, posats en qüestió. Les arts escèniques no queden al marge d’aquest procés. La relació del teatre, de la dansa, del circ, fins i tot de la música amb la societat, amb el seu públic, també s’està redefinint. Les arts escèniques són, abans que res, una experiència comunitària. Parteixen de la voluntat de mantenir una vivència compartida en present, negant la distància i la dilació, físiques i sensorials, dels mitjans telemàtics. Són sensació, emoció i pensament sostinguts en viu. Ara bé, en un món cada cop més governat per l’individualisme, per les telecomunicacions i per les xarxes, les arts escèniques evolucionen i comencen a canviar el patró convencional de relació que han mantingut, durant segles, amb els espectadors.
Un espectacle no és només un producte artístic destinat a l’entreteniment, ni tampoc només un artefacte capaç d’emocionar i d’incitar el pensament. És una acció estètica de comunicació que es duu a terme en un àmbit comú i que, necessàriament, té la societat com a destinatari. Aquesta acció es no pot resoldre ni esgotar-se, avui, en la representació. Cal, potser, que la relació amb l’espectador comenci molt abans del moment de la representació i s’acabi força més tard. Cal que pugem oferir la possibilitat de gaudir de l’espectacle, de la proposta tècnica, ètica i estètica que suposa, des de molts punts de vista i des de tots els suports que ens faciliten el contacte amb l’espectador.
GREC EXPERIMENTAL CCCB és una primera provatura de com pot ser aquesta nova relació entre espectador i espectacle. Volem temptar l’espectador amb una experiència escènica que va més enllà de la recepció convencional de la representació. Amb l’ajut de les xarxes socials, amb la convocatòria d’esdeveniments complementaris, d’accions que ens ajudin a situar-nos en el context de cada proposta, amb la col·laboració de professionals i artistes d’àmbits diversos i de formacions diferents, volem col·locar el teatre a l’espai públic, a l’espai compartit que de vegades perdem per múltiples causes conegudes, des de l’excés d’informació fins a la informació indefinida i sense categories.
Un espectacle és un esforç expressiu, una aposta estètica que vol expressar el món i, alhora que l’expressa, entendre’l. Tota representació és una forma de comprensió. En un moment en què resulta tan difícil dir alguna cosa sobre el món, en un moment en què qualsevol discurs es veu de seguida enterbolit i desarmat, cal provar d’alimentar la nostra capacitat de sorprendre, d’elaborar discursos que vagin més enllà de la desautorització interessada i de la promoció de la ignorància. És per tot això, i per gaudir junts de l’espectacle, que iniciem aquest GREC EXPERIMENTAL CCCB.
La proposta, que comença aquesta setmana, inclourà xerrades, projeccions i concerts que aprofundiran en els plantejaments de dues produccions del Grec 2013: “Montaldo” i “Jo mai“.
+ info: http://www.cccb.org/ca/musica_i_art_escenic-actividades_paralelas-44013
Twitter: #experimentalgrec
I would like to purchase tickets to Jo Mai for this Friday July 26th. Where can I do this? Box Office? Antic? CCCB?
Thanks,
Andrew
Sorry for the delay, Andrew. We’ve just seen your comment. You can buy them at CCCB Ticket Offices and Telentrada (www.telentrada.com and 902 10 12 12). Thanks!