139 postals a Claudio Magris

maig 30th, 2011 No Comments

La setmana vinent, quan Claudio Magris torni cap a casa des de la Universitat, trobarà un inusual volum de correspondència a la seva bústia. Seran les 139 postals que els visitants de “La Trieste de Magris”, barcelonins o turistes, li van poder enviar el passat 18 de maig, Dia Internacionals dels Museus.

L’activitat “Postals a Claudio Magris” va nèixer en el marc de l’exposició del CCCB i com una oportunitat d’establir diàleg directe amb Magris, que properament contestarà col·lectivament les cartes rebudes des de Barcelona.

I un cop fet el recompte i el buidatge de les postals, volem ensenyar-vos la riquesa de missatges que els visitants de la nostra Trieste van adreçar a Magris. Es van escriure postals en català, castellà, italià, francès, anglès, portuguès, alemany i fins i tot en rus, missatges agraïnt-li l’exposició, però també agraïnt els seus llibres, que molts visitants han gaudit i diuen que rellegeixen sovint. També missatges agraïnt-li el fet d’haver-los descobert Trieste, amb els seus racons, els seus cafès i les seves llibreries, i una parella que li avança que l’exposició els ha fet decidir: Compraran els bitllets ara mateix per conèixer Trieste aquestes vacances.

Postals escrites per adults, amb reflexions profundes sobre Europa o sobre la memòria, però també postals escrites per nens, amb un to desenfadat, i d’altres amb dibuixos dedicats a l’escriptor. Segur que molts dels participants que van escriure a Magris feia anys que no enviaven una postal!

A les postals també hi ha moltes recomanacions a Claudio Magris, tant literàries, relacionant-lo amb escriptors com Louis-Ferdinand Céline o Elias Canetti, com turístiques, revelant-li molts racons de Barcelona. “La Barceloneta i el port, una zona fora del temps”, li diu un visitant. “El cafè de l’Òpera”, recomana un altre. “Has de veure Barcelona des de la muntanya, amb el mar fent de frontera”, afegeix un tercer. El carrer del Bisbe també ha estat molt recomanat, així com l’oasi secret que representa el jardí del Museu Marés: ”Asseure’s a la terrassa del jardí del museu mentre a fora algun cantant d’òpera el sorprendrà, segur”. Hem escannejat una selecció de 50 de les 139 postals enviades, podeu veure-les i llegir-les al nostre àlbum de Flickr del Dia Internacional dels Museus.

Des del CCCB volem donar les gràcies a les 139 persones que van escriure una postal a Claudio Magris -i a les dues persones que van contactar amb Magris deixant un comentari al post anterior- tot recordant-vos que tant bon punt tinguem la resposta de Claudio Magris a tots vosaltres, us l’ensenyarem a través d’aquest blog!

Leave a Reply