I+C+i 2010

#1 // EDUCACIÓ EXPANDIDA

Educació ExpandidaData: 02/02/2010

Temes: Educació, Cultura de xarxes i nous públics.

El nou context digital difumina les fronteres de l’aprenentatge tal com el coneixem. Sorgeixen nous conceptes com Open Social Learning o EduPunk, que fan referència a l’Educació expandida. Una educació que supera els límits de les institucions, de les metodologies i de les assignatures. L’educació es converteix en un laboratori en xarxa on els processos són eines d’investigació i la innovació és font de coneixement.

Participants: ZEMOS98, Juan Freire, Brian Lamb, Òscar Martínez Ciuró.

+ INFO DE LA SESSIÓ

#2 // MULTIPLATAFORMES

MultiplataformesData: 16/03/2010

Temes: Pantalles

No hi ha dubte que el paisatge audiovisual està en transformació constant. Les noves generacions nascudes en un entorn digital així ho exigeixen, cerquen els seus continguts indistintament a través de la televisió, Internet i el mòbil. Aquestes tres plataformes de difusió ofereixen noves possibilitats que plantegen als creadors i a la indústria audiovisual canvis molt profunds. Per entendre millor la triangulació entre creadors de continguts, empreses i usuaris, ens valdrem d’un grup de professionals que ens explicaran la seva experiència. Amb ells entendrem de manera molt senzilla quines possibilitats ens ofereixen les multiplataformes, què sedueix les noves generacions, i analitzarem les limitacions amb les quals es troben els creadors de continguts.

Participants:Jordi Ferrerons, Marc Mateu, Sebastian Mery, Joan Pons, Albert Pujades i Adrià Serra

+ INFO DE LA SESSIÓ

#3 // INSTITUCIONS CULTURALS 2.0?

Institucions culturals 2.0?Data: 22/04/2010

Temes: Cultura de xarxes i nous públics, Propietat intel·lectual, Nous formats

Les xarxes socials són un formidable instrument de comunicació, també per als museus i altres institucions culturals. Però l’actitud o l’esperit 2.0 pot impregnar progressivament tot el cos institucional, amb la qual cosa transforma processos interns i la relació amb el públic. Fins a quin punt estem disposats a incorporar criteris d’intel·ligència col·lectiva? I quins en són els límits? Una jornada perquè institucions culturals debatin la filosofia 2.0 amb les seves promeses i els seus dilemes, com a motor de canvi de la dinàmica cultural en general.

Participants: Guillermo Miranda de las Heras (Museo Thyssen-Bornemisza), Larraitz Mendizuri (Tabakalera), Conxa Rodà (Museu Picasso) i Albert Sierra (Patrimoni.gencat)

+ INFO DE LA SESSIÓ

#4 // L’EXPOSICIÓ AL LABORATORI

L'exposició al laboratoriData: 26/05/2010

Temes: Nous Formats

Una visió general de les mutacions en curs que està patint el gènere expositiu, posant l’accent tant en l’espai físic com en els escenaris virtuals en què el gènere exposició pot evolucionar al segle XXI. Noves nomenclatures com “exposicions evolutives”, “exposicions obertes” o “metaexposicions” seran posades a debat, així com la funció dels “curadors” en aquest nou context, i la influència de la participació i la creació col·lectiva en les noves metodologies de treball. L’exposició ha entrat al laboratori, com la majoria dels gèneres i formats. És temps de canvi.

Participants: Irene Lapuente, Ramon Sangüesa i Ele Carpenter

+ INFO DE LA SESSIÓ

#5 // EL FUTUR DELS ARXIUS

El futur dels arxiusData: 01/07/2010

Temes: Cultura de xarxes i nous públic, Propietat intel·lectual, Nous Formats, Futur dels arxius

“Mal d’arxiu”: així és com s’ha descrit el símptoma de la societat moderna occidental d’enregistrar, documentar, classificar i arxivar en la seva pretensió de salvaguardar la memòria contra l’oblit. Les noves tecnologies han permès un salt sense precedents en aquesta tendència, ja que el volum d’informació que es pot emmagatzemar i difondre creix diàriament. Les institucions culturals no han quedat al marge d’aquest procés i, des de fa uns anys, la possibilitat d’obrir al públic els seus arxius ha estat un tema clau de debat. El CCCB ha treballat en la digitalització del seu fons documental durant més de tres anys. Ara ja és consultable en la seva totalitat a l’Arxiu CCCB, que posa a l’abast de tothom els materials de les activitats organitzades des de la fundació del Centre. Amb motiu de la finalització d’aquest procés, en aquesta sessió es proposa un debat sobre el futur dels arxius que inclourà des dels horitzons que obre la web 3.0, o les qüestions clau d’arquitectura de la informació i visualització de dades, fins al significat mateix de conservar i difondre en arxius el coneixement que generen les institucions culturals.

Participants: Jaume Nualart, Mar Canet, Laurence Rassel, Jaume Nualart, Dolors Reig i Mario Pérez-Montoro

+ INFO DE LA SESSIÓ

#6 // PANTALLA GLOBAL. PROCÉS OBERT

Pantalla Global. Procés obertData: 05/10/2010

Temes: Cultura de xarxes i nous públics, Pantalles

Pantalla Global. Quan la pantalla es converteix en món / Quan el món es converteix en pantalla és una exposició que el CCCB presentarà al juny del 2011, per tractar el tema dels poders de la pantalla i com aquest poder passa del cinema a les diverses formes de pantalla del segle XXI, amb la qual cosa es trasllada a format expositiu l’assaig homònim de Gilles Lipovetsky i Jean Serroy. Dedicarem aquesta sessió d’I+C+i a obrir el procés de treball de l’exposició, perquè comissaris i contribuïdors iniciïn, d’alguna manera, un diàleg i un intercanvi sobre les certeses i els dilemes del procés.

Participants: Luis Cerveró, Félix Pérez-Hita, Andrés Hispano, Celeste Araujo, Félix Pérez-Hita i Leónidas Martín

+ INFO DE LA SESSIÓ

#7 // ECONOMIA DISTRIBUÏDA

Economia distribuïdaData: 14/12/2010

Temes: Cultura de xarxes i nous públics, Propietat intel·lectual, Economia distribuïda

Dedicarem la darrera sessió de l’any a reprendre el tema de l’economia de la contribució per centrar-nos en el del microfinançament. Veurem com els models actuals de l’anomenat Giving 2.0, una modalitat de donacions en línia aplicada majoritàriament a l’emprenedoria social, es poden aplicar al sector creatiu.

Participants: Platoniq i Charles Leadbeater

+ INFO DE LA SESSIÓ