Data: 09/11/2011
Edició: I+C+i 2011
Temes: Cultura de xarxes i nous públics i Investigació i innovació
Sessió organitzada en col·laboració anb l’Institut de Recherche et Innovation du Centre Pompidou (IRI).
L’era de les noves tecnologies de la informació i el coneixement està provocant una transformació de les ciències humanes clàssiques. Una nova àrea d’estudi sorgida de la intersecció entre les eines digitals i les humanitats promou la integració dels avenços de la tecnocultura amb la filosofia, la literatura, l’art, la lingüística i els estudis culturals. Els treballs realitzats per l’Institut de Recherche et Innovation du Centre Pompidou (IRI) estan centrats en aquest nou camp conegut com a Humanitats digitals, en les qual pren especial importància la condició participativa activada pel web 2.0 (web social) i també per l’emergència del web 3.0 (web semàntica).
10-14 h // Humanitats digitals. Estudi de casos: Institut de Recherche et Innovation du Centre Pompidou (IRI), Mozilla Foundation Catalunya.
Aquesta intensa jornada I+C+i, formada per tallers, presentacions, conferències i un col·loqui, permetrà conèixer els avenços i desafiaments de les Humanitats digitals i les pràctiques dutes a terme per l’IRI, juntament amb el CCCB Lab i altres grups i entitats col·laboradores:
- Introducció a les bases de les noves Humanitats digitals. Amb Bernard Stiegler (Director del IRI) i Josep Ramoneda.
- Cap a eines de participació per a amateurs. Amb Vincent Puig (IRI), Samuel Huron (IRI/Inria) i Pierre-Louis Xech (Microsoft France).
Repàs de les eines desenvolupades per l’IRI en un intent de millorar les pràctiques culturals amateur. D’una banda, s’exposarà el cas de Lignes de temps, un dispositiu d’anotació de vídeo digital i de la seva aplicació a l’aula. De l’altra, es parlarà de Polemic Tweet, una eina per la gestió i anotació de twits en actes en viu.
- Ambient computing i interfícies tangibles. Amb Vincent Puig (IRI), Samuel Huron (IRI/Inria) y Pierre-Louis Xech (Microsoft France).
Cada any, el congrés Computer Human Interface explora noves maneres d’interactuar amb el contingut. Es proposa un resum dels millors projectes per tal de poder debatre sobre ambient computing i una presentació d’alguns projectes de l’exposició Design Metadata que va tenir lloc al Centre Pompidou.
- Trobada de la Mozilla Foundation. Amb Enric Senabre, Alina Mierlus, Toni Hermoso (Mozilla Catalunya) i Samuel Huron (IRI/Inria).
Una introducció a projectes col·lectius de desenvolupament de codi obert impulsats per Mozilla i ampliats i potenciats en els dies previs durant la celebració del Festival Mozilla 2011. Per exemple, popcorn.js, un marc de vídeo HTML5 que permet incorporar elements web en vídeos en el qual Samuel Huron (IRI/Inria) ha estat involucrat. O Hackasaurus, una eina i metodologia de treball per aprendre com es fa el web obert hackejant-la. Aquest taller és una invitació als desenvolupadors i als aficionats web per descobrir projectes amb un gran potencial en l’àmbit de les humanitats digitals i reunir-se amb membres de Mozilla a Barcelona, on es podrà escollir entre seguir l’explicació o passar a la pràctica.
18-20 h // Educació i contribució en el futur de les Humanitats digitals. Bernard Stiegler, Enric Senabre, Alina Mierlus, Toni Hermoso i Juan Insua.
El debat partirà del resum de les conclusions del matí, una introducció a les Humanitats digitals i se centrarà en el paper de l’educació i la contribució en el futur de les Humanitats digitals.
DOCUMENTACIÓ
- Selecció d’enllaços a Delicious
- Full de mà: català, castellano
- Hashtag:#digihum
- Fotos: álbum Flickr CCCB, álbum Flickr Samuel Huron
POSTS RELACIONATS
- Humanidades digitales (15/11/2011)
- Estudis Digitals. Post de Bernard Stiegler (20/09/2011)
VÍDEOS