I+C+i 2012

#1 // LA NOSTRA VIDA A LA XARXA

banner_1_vida_xarxa_12Data: 24/02/2012

Temes: Cultura de xarxes i nous públics i Nous formats

La primera sessió d’I + C + i 2012 realitza una exploració crítica de les polítiques del programari, la noció d’identitat a les xarxes socials i l’impacte de la simulació provocada per les noves aplicacions de la vida artificial.
El taller de Naked on Pluto permet indagar en el que hi ha rera xarxes socials com Facebook i explorar quin tractament es dóna de les nostres dades socials. El col•loqui amb experts planteja una reflexió al voltant de les implicacions d’Internet com a nou espai públic per a la creació de relacions socials. En un context on la xarxa genera dinàmiques innovadores i també formes de control, el debat sobre la construcció i reformulació de la identitat i la simulació resulta decisiu.

Participants: Aymeric Mansoux, Jussi Parikka, Pau Waelder, Monica Bello, Naked on Pluto, Gerald Kogler

+ INFO DE LA SESSIÓ

#2 // UNA REVOLUCIÓ EDUCATIVA?

banner_2_rev_educativa_1Data: 21/03/2012

Temes: Educació i Cultura de xarxes i nous públics

Estem davant una necessària revolució en l’educació o bastaria ser conscients que l’educació hauria d’ estar en constant evolució? La societat actual demana un canvi de paradigma en matèria educativa? Dins aquestes qüestions va implícit el debat sobre el paper de les noves tecnologies com a generador y eina pel canvi.
Creadors digitals preocupats per l’educació exploren les vies per les quals les noves tecnologies poden educar y afavorir un canvi cap a una formació centrada en la creativitat i exploració més enllà de la cerca de respostes úniques i correctes.

Participants: Sergi Jordà, Nik Gaffney, Lali Bosch, Daniel Gallardo, Carles F. Julià, Sebastián Mealla i Giovanni Maria Troiano

+ INFO DE LA SESSIÓ

#3 // EL VALOR DEL CONEIXEMENT LLIURE

banner_3_valor_coneixement__1Data: 25/04/2012

Temes: Propietat intel·lectual, Nous formats i Futur dels arxius

L’aparició d’una enciclopèdia oberta com Viquipèdia, on els propis usuaris aporten i generen coneixement va anar de la mà de la reaparició de conceptes com procomú, coneixement lliure o intel•ligència col•lectiva.
Apareixen noves alternatives als tradicionals guardians del coneixement com les bibliotèques i els arxius que plantegen dubtes i debats sobre la fiabilitat i validesa dels continguts generats globalment i no per un grup reduït d’experts. El nou escenari replanteja reptes i qüestions decisives sobre la manera com gestionarem el coneixement i la memòria en les pròximes dècades o com actuar davant l’obsolescència de certs formats.

Participants: Luis Ángel Fernández Hermana, Vincent Puig, Karma Peiró, Marc Garriga, Àlex Hinojo

+ INFO DE LA SESSIÓ

#4 // CIUTATS LAB

banner_4_ciutats_lab_1Data: 27/06/2012

Temes: Cultura de xarxes i nous públics i Investigació i innovació

“La ciutat com a laboratori” és una metàfora que remet a la ciutat com un nou espai de treball, creació de coneixement i innovació, que pren l’estructura organitzativa dels laboratoris científics. En els últims anys i amb l’arribada de les TIC aquest laboratori ha adquirit noves eines i s’ha materialitzat en múltiples formats, a més d’innovar en les formes col•laboratives.
Barcelona sembla seguir el camí cap a una ciutat-laboratori. Serà una xarxa de laboratoris o apostarà per una gran instal•lació-laboratori? Sobre que s’investigarà i s’innovarà? Qui ho farà i ho decidirà?

Participants: CoCreating Cultures – La Mandarina de Newton, Laura Forlano, Inés Garriga, Antoni Nicolau, Ramon Sangüesa

+ INFO DE LA SESSIÓ

#5 // APPS PER A UNA NOVA CULTURA

banner_5_appsData: 19/09/2012 – 20/09/2012

Temes: Cultura de xarxes i nous públics, Pantalles i Nous formats

Les aplicacions per dispositius mòvils han deixat de ser una simple eina per a l’enviament de missatges o la cerca d’informació. Empreses, ajuntaments i institucions culturals i educatives han volgut pujar al tren de les apps per fer-ne un altre ús. Substituiran les apps a les pàgines web? Poden utilitzar-se com a eines de resolució de problemes locals? Formen part d’una tecnologia passatgera o han vingut per quedar-se?

Participants: Mara Balestrini, Lorea Iglesias, Hernán Rodríguez, Patricia Santos, Mar Pérez-Sanagustín, Eugenio Tiselli, Jochen Doppelhammer, Diego Freniche

+ INFO DE LA SESSIÓ