I+C+i 2013 // PASOLINI AL LABORATORI

Data: 07/2013

Edició: I+C+i 2013

Temes: Nous formats

Participants: Davide Toffolo, Gonzalo de Lucas, Breixo Harguindey i Javier Rebollo.

Amb motiu de l’exposició Pasolini Roma, presentem un especial I+C+i dedicat a explorar com aquest creador incorporà el concepte d’experimentació a la seva obra. Aquest amant de l’heterodòxia i de la mescla de gèneres, conciliador de l’alta i baixa cultura, preocupat pel que és marginal, per les llengües minoritàries i els gèneres menors, entenia la cultura a la manera d’un laboratori. La sessió comptarà amb un taller i un debat al voltant de la figura del creador.

10-14h // Taller de còmic amb Davide Toffolo, autor del còmic Pasolini. Entre el diari i el reportatge, Toffolo imagina una trobada amb un home que diu ser Pasolini, i entaula una llarga conversa en la qual s’expressa amb paraules del mateix Pier Paolo Pasolini provinents de llibres, entrevistes i articles de l’artista en un minuciós treball de documentació. Toffolo durà a terme un taller on explicarà el procés creatiu que va dur a terme, la selecció de les obres, les tècniques emprades, i analitzarà diferents escenes de la seva novel·la gràfica. A la segona part l’autor italià proposarà un exercici pràctic a fi que cadascú pugui crear el seu propi minicòmic sobre Pasolini.

19-21h // Debat Pasolini al laboratori. Amb Davide Toffolo, Gonzalo de Lucas, Breixo Harguindey i Javier Rebollo.

Solem recordar Pier Paolo Pasolini per la seva filmografia, però quan es va donar a conèixer la seva primera pel·lícula, Accattone, el 1961, ja havia publicat nombroses poesies, dues novel·les, havia col·laborat extensament amb diverses publicacions culturals i literàries, i s’havia consolidat com un dels escriptors més importants d’Itàlia. Als anys seixanta el visionari artista ja parlava del seu espai de treball utilitzant de manera recurrent i amb una clara significació la paraula «laboratori». Avui dia, aquest mot és sovint utilitzat per designar espais i propostes centrades en la recerca, l’experimentació i la innovació.

Des de Pasolini fins als laboratoris actuals, quines són les innovacions que continuen vigents? Quina és la seva influència en el cinema actual? Quin és aquest gran potencial de canvi? El col·loqui «Pasolini al laboratori» explorarà la idea d’artista al laboratori que plantejava Pasolini i posarà sobre la taula el debat que aquest concepte suscita actualment.

DOCUMENTACIÓ

POST RELACIONATS