VIVA a l’Emergència!2013

febrer 12th, 2013 No Comments

Recta final en una setmana en la qual anirem publicant les tres últimes entrevistes que Jaime Casas ha fet per a aquest especial E!2013.

Avui és el torn dela formació VIVA.

Viva «Trobades improvisades»

El primer treball de Viva, «Tiempo para la cosecha», publicat l’estiu passat a Foehn Records, és un dels discos nacionals més atípics dels últims mesos. És pura improvisació, però fa l’efecte que tot hi està perfectament planejat. És un d’aquells escassos moments d’inspiració que no busca la transcendència mediàtica. Simplement, passa: «vam fer un disc d’improvisació amb un resultat sorprenentment compacte –recorda Israel Marco, un dels dos caps pensants del projecte–. Sembla que els temes estaven escrits ja i que tots els músics feia temps que els tocàvem junts. Però el que és sorprenent és que no és així. Mai abans no ens havíem reunit i en cap moment no vam parlar d’on volíem anar durantla gravació. Simplementvam deixar que tot fluís i que la química manés sobre tota la resta».

VIVA significa la culminació creativa d’una trobada entre dos músics inquiets que, per força, havien de creuar els seus camins en algun moment de les seves carreres. Víctor Herrero, que acompanya la seva dona, la nord-americana Josephine Foster, en tots els seus discos en què proposen una multitud de punts de vista sobre una mateixa idea: el folk. I Israel Marco, líder dels potents Cuchillo i responsable de «Caballo», un projecte personal amb el qual cerca punts de fuga entre l’ambient i l’experimentació amb les sis cordes de la guitarra. «En Víctor em va trucar un dia i em va proposar d’ajuntar-nos a l’estudi de Carlos Toronado (La zona temporalmente autónoma) amb un trio de percussió africana i veure què en sortia –explica Marco–. Va resultar ser una gravació apassionant, on set persones vam estar totalment connectades d’una manera molt inconscient. Mai no havíem tocat junts i va sorgirla guspira. L’ambient que es va crear a l’estudi va ser increïble, ho vam passar molt bé i la cosa va ser molt fàcil».

VIVA és un projecte en moviment, de dinamisme incansable, que busca nous punts de vista sobre diferents influències musicals o estètiques. «Ara VIVA som un grup itinerant, liderat per en Víctor i jo (Israel), que es basarà sempre en trobades amb diferents músics per acostar-nos a qualsevol tipus de música que ens sembli interessant d’explorar. La formació del primer àlbum, basat en la percussió del mestre Gamal Seya, ha estat només per a aquest disc i en el pròxim serà diferent». El resultat d’aquesta trobada és un disc evocador en el qual la percussió africana exerceix un paper important però en què també destaca un sentit estètic que fon pop i folk en una mateixa idea instrumental. «Però al final hi ha influències molt diverses, des de la música tradicional sud-americana, la música ètnica fins a coses més properes al krautrock… en definitiva: música lliure i viva», explica l’Israel. En Víctor recalca l’important paper que té la improvisació quan s’ajunten en un escenari: «La construcció de cançons la basem a través dela improvisació. Desenvolupant cossos harmònics i melòdics que acompanyin els ritmes africans, que sí que són el fonament. Crec que el que s’expressa com a resultat de l’experiència són ganes de conya, en el seu sentit més ampli i poètic». «En ser fruit de trobades és la mare del projecte», insisteix l’Israel.

Després de «Tiempo para la cosecha», els plans passen per continuar experimentant i explorant nous punts en comú amb altres tradicions. Continuarà sent un grup d’improvisació, però amb nous elements que els duran cap a altres camins menys evidents. La pròxima trobada preveuen que serà a Eivissa. «Portarem el mínim de l’estudi de Carlos Toronado a casa de la seva germana allà a l’illa. Aquesta vegada, a més del nucli format per en Víctor i jo a les guitarres juntament amb el seu germà José Luis al baix, comptarem amb Santiago Latorre al saxo i Alex Neilson a la bateria (membre de Trembling Bells). El que es farà allà encara està a l’aire i no ho sabrem fins que ens ajuntem, però tots estem molt il·lusionats».

Jaime Casas (@JaimeCasasB)

VIVA tocarà a l’escenari Hall aquest proper dissabte 16 de febrer.

Som-hi! Una cita obligada!!

Facebook Emergència

#Emergencia13 en Twitter

Leave a Reply