Torna Kosmopolis, la Festa de la Literatura Amplificada

desembre 17th, 2014 No Comments

A punt d’acabar el 2014, l’equip del Centre de Cultura Contemporània treballa intensament per enllestir la programació de la propera edició de Kosmopolis, la Festa de la literatura amplificada, que celebrarem del 18 al 22 de març de 2015. El festival –que en la seva vuitena edició biennal passa de tres a cinc dies– tornarà a convertir tots els espais del CCCB en un lloc de trobada dels lectors amb escriptors, guionistes, músics, dramaturgs i periodistes d’arreu del món.

Com sempre, Kosmopolis apostarà per la literatura en totes les seves formes –oral, escrita, sobre paper, en dispositius electrònics, sobre l’escenari, amb música o a la gran pantalla– i combinarà xerrades, lectures i conferències amb projeccions, concerts i arts en viu.

El programa complet del festival s’anunciarà a principis del febrer del 2015. Mentrestant, us n’avancem alguns convidats i temes destacats.

Entre els primers escriptors internacionals que han confirmat la seva participació, hi trobem David Grossman, un dels grans noms de la literatura actual i que any rere any sona a les quinieles del Nobel; Rachel Kushner, l’última revelació de la literatura nord-americana i finalista al National Book Award 2013; Taiye Selasi, creadora del concepte d’afropolitisme i autora inclosa en el recull dels millors relats breus nord-americans del 2013 de la revista Granta, i William T. Vollmann, escriptor inclassificable considerat per David Foster Wallace una de les veus més singulars de la seva generació.

Kosmopolis centra l’atenció en aspectes destacats de l’actualitat del món i de la literatura i s’organitza en temes i seccions que serveixen de fil conductor dins l’ampli programa d’activitats del festival.

Autoretrat de William T. Vollmann

En la propera edició ens ocuparem de les noves narratives periodístiques i l’evolució del periodisme d’investigació, que ha pres una rellevància especial en els darrers anys en un context agitat per les crisis globals i les possibilitats de les tecnologies d’Internet pel que fa a l’accés a les dades i a les formes de difusió de les notícies.

Donarem un espai central a la influència de l’escriptor W.G. Sebald en la literatura actual, amb diàlegs, tallers i projeccions vinculats amb Les variacions Sebald, l’exposició que el CCCB dedica a l’influent autor alemany desaparegut l’any 2001. Comissariada per Jordi Carrión i Pablo Helguera, la mostra comptarà amb un espai de reflexió en línia –el blog Sebaldiana– allotjat a la pàgina web de Kosmopolis.

Celebrarem el 150è aniversari de la publicació d’Alícia al País de les Meravelles, una obra impresa per primera vegada a Londres el 1865 que avui segueix fascinant per igual infants i adults, artistes, filòsofs i físics quàntics i que ha tingut una gran influència sobre la literatura, el cinema i les arts plàstiques.

Les seccions especials del festival presenten novetats: el Bookcamp Kosmopolis, la trobada dedicada al món dels llibres i l’edició, se celebrarà de dijous a dissabte i se centrarà a explorar els límits i les possibilitats del llibre des de diversos punts de vista: Quines oportunitats ofereix l’entorn digital per expandir les històries? Per què el llibre de paper es resisteix a ser substituït per l’electrònic? Com conviuen les grans fusions editorials i les plataformes de venda internacionals amb el boom de noves editorials i llibreries locals? D’altra banda, el Canal Alfa, la programació audiovisual inspirada en la literatura, torna amb més força que mai i amb dues novetats destacables: l’estrena diària d’un llargmetratge en sessió de nit i una jornada de diumenge dedicada a sèries televisives d’alta qualitat literària.

Tot això, i molt més, a Kosmopolis 2015!

>> Si vols rebre informació actualitzada sobre el festival, subscriu-te al nostre butlletí i segueix-nos a les xarxes socials de Kosmopolis i del CCCB.

Leave a Reply