«Els museus estan massa preocupats en ser políticament correctes»

gener 21st, 2010 Comments Closed

Orhan Pamuk inaugura el cicle de debats «Pensar el futur» amb una conferència sobre el plaer de la lectura i la contemplació de l’art

YouTube Preview Image

«De la mateixa manera que els museus conserven objectes, les novel·les preserven els plaers, les olors i els colors del llenguatge». Són paraules d’Orhan Pamuk pronunciades durant la conferència inaugural del cicle «Pensar el futur» al CCCB. El Premi Nobel va parlar, davant d’un concorregut auditori, dels lligams entre l’art d’explicar històries i l’art de recopilar objectes per exposar-los en un museu. Per a Orhan Pamuk, el relat novel·lesc i l’expositiu van de la mà i comparteixen un mateix fi: despertar la imaginació i els sentiments del receptor, ja sigui un lector de novel·les o el visitant a un museu.

El protagonista d’El Museu de la Innocència, l’últim llibre de Pamuk, és un jove que, nostàlgic d’un amor impossible, acumula una gran quantitat d’objectes que li recorden la seva estimada. Aquests objectes que apareixen a la novel·la de Pamuk es podran contemplar també en un museu (no fictici) que l’escriptor té previst obrir al barri de Çukurcuma d’Istanbul. Un altre dels projectes que prepara Orhan Pamuk és una exposició sobre la ciutat d’Istanbul que el CCCB produirà l’any 2013, seguint la línia de mostres sobre ciutats i escriptors que va obrir el Centre amb El Dublín de James Joyce (1995).

El Pamuk més polític

El Premi Nobel també fou crític amb la situació actual d’alguns museus, especialment aquells vinculats als estats: «Estan molt preocupats pel que representen, per la imatge política que donen». També va dir que els centres d’exposicions viuen com una etapa d’infantesa.

El públic va poder gaudir del Pamuk més directe i polític durant el torn de preguntes, quan alguns dels assistents es van adreçar a l’escriptor per preguntar-li sobre qüestions com l’entrada de Turquia a la Unió Europea, el futur del llibre en l’era Internet o l’ús del turc antic a l’actualitat. Aquest vídeo recull algunes de les intervencions d’Orhan Pamuk durant el torn de preguntes del públic.

La conferència d’Orhan Pamuk es va poder seguir en directe al web del CCCB i també via Twitter (@cececebe) #Pamuk. A l’ARXIU CCCB està disponible la conferència completa.

Comments are closed.