DAVANT LA CRISI, #VIRTUTS

gener 9th, 2012 6 Comments

Us proposem un debat col·lectiu sobre les virtuts democràtiques

Per què no comencem l’any parlant de com haurien de ser les coses, ara que les coses no són com voldríem? Des del CCCB creiem que ha arribat el temps de reconstruir, de tornar a aixecar l’edifici col·lectiu, tan malmès per les sacsejades de la crisi. Durant anys hem viscut en una societat que ha castigat més el fracàs que el frau, que ha promogut l’ambició personal per sobre del benestar col·lectiu i ha estimulat l’acumulació en detriment de la sostenibilitat: hi ha unanimitat, al menys, en què la crisi econòmica és també —o fins i tot n’és el resultat— d’una greu crisi ètica o de valors. Tornem, doncs, al començament i parlem sobre les virtuts?

Tzvetan Todorov i Joana Bourke, els primers dos ponents del cicle de conferències VIRTUTS.

Per obrir el debat, hem demanat a deu intel·lectuals, catalans i d’arreu del món, que reflexionin sobre nou virtuts i han triat la moderació, la paciència, l’honestedat, la justícia, la saviesa, la fortalesa, la dignitat, el coratge i l’autoestima. Entre el 16 de gener i el 12 de març ens visitaran Tzvetan TodorovJoanna BourkeClaudio Lomnitz-AdlerSalvador CardúsNancy FraserAntónio Lobo AntunesJuan MarséJacqueline BhabhaJosep M. Ruiz SimónJaume Pòrtulas, però també volem saber què en penses tu. Creus potser que la moderació és cabdal en l’exercici de la política? D’on provenen avui els principals atemptats a la dignitat personal? Opines que l’honestedat tornarà algun dia a ser un valor en alça? Fins quan hem de saber esperar o és que hem de fer de la paciència una virtut?

Segueix el debat a la Xarxa: #VIRTUTS

#VIRTUTS és una iniciativa del CCCB a Twitter per generar debat al voltant de la crisi ètica i de valors. Cada setmana, a través del compte @cececebe obrirem el debat a Twitter al voltant de les nou virtuts que pensadors contemporanis abordaran en les nou conferències del cicle. L’objectiu és crear un debat col·lectiu a la Xarxa sobre les virtuts democràtiques.

#MODERACIÓ – Tzvetan Todorov (conferència 16 de gener, a les 19.30 h)

#FORTALESA – Joanna Bourke (conferència 23 de gener, a les 19.30 h)

#DIGNITAT – Claudio Lomnitz (conferència 30 de gener, a les 19.30 h)

#PACIÈNCIA – Salvador Cardús (conferència 6 de febrer, a les 19.30 h)

#JUSTÍCIA – Nancy Fraser (conferència 13 de febrer, a les 19.30 h)

#HONESTEDAT – António Lobo Antunes i Juan Marsé (conferència 20 de febrer, a les 19.30 h)

#CORATGE – Jacqueline Bhabha (conferència 27 de febrer, a les 19.30 h)

#AUTOESTIMA – Josep M.Ruiz Simón (conferència 5 de març, a les 19.30 h)

#SAVIESA – Jaume Pòrtulas (conferència 12 de març, a les 19.30 h)

Comentaris
 1. Carlos Rodrigues escrigué:

  Excelente iniciativa y además, abre la posibilidad para quien como yo vive en otro país (Chile) pueda acompañar el debate. Mi suegra es catalana. Comentaré sobre eso con mi esposa y con ella. Saludos a todo el equipo, felicitaciones y muchas gracias por la oportunidad!

 2. quim estivill escrigué:

  Molt i molt oportú, aquest cicle.

  Tant de bo els debats previstos tinguin bones dosis de moderació, dignitat, paciència, saviesa …

 3. Carlos Rodrigues escrigué:

  Por favor,

  Tengo muchas ganas de poder escuchar las ponencias que se están ealizando sobre las VIRTUDES, pero vivo en Chile y mi única posibilidad sería por internet… ¿Deseo saber si habrá alguna posibilidad para acceder vía web, por lo menos al audio de cada una de las conferencias?
  Muchas gracias y desde luego felicitaciones por la excelente iniciativa.

  PD: intenté enviar un a-mail para [email protected], pero se devuelve. No sé si hay alguna otra dirección que pueda ser mas efectiva. Por eso intento comunicarme por esta vía, que quizás, no sea la más adecuada. En este caso, pido disculpa.

  Carlos Rodrigues

 4. [...] tuve la suerte de escucharlo en vivo y directo. El lunes pasado abrió el ciclo de conferencias Virtuts (Virtudes) en el CCCB de Barcelona. Llegué a la recepción a las 19.17 y justo delante de mí, estaba Todorov. Me [...]

Leave a Reply