Miniput: 20 anys de televisió de qualitat

novembre 20th, 2014 No Comments

Ja tenim aquí la 20a edició del MINIPUT, l’única mostra sobre televisió de qualitat de l’estat espanyol. El 29 de novembre de 10 a 22h el Teatre del CCCB serà, de nou, l’únic espai del nostre país on es presenten programes de televisió de servei públic i es faciliten debats i trobades entre professionals i estudiosos de la televisió pública de qualitat d’arreu del món. El MINIPUT està organitzat conjuntament per la Universitat Pompeu Fabra, Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de Lleida, el Tecnocampus Mataró i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Compta, també, amb el suport de la Universitat de Girona i la Universitat Rovira i Virgili.

La inscripció gratuïta es pot fer a través de la pàgina web: http://www.miniput.cat/Inscripcions

Al llarg de 20 anys al MINIPUT, s’hi han pogut veure els primers docu-soaps i els primers realities, que van conduir, inevitablement, a usar el reality per posar en escac i mat el propi espectador passiu de la televisió escombraria. També s’han pogut veure programes que usaven, de forma innovadora i anticipant-se a Internet i les noves tecnologies, ja fos a través de sistemes de protovideoconferències o usant les càmeres digitals perquè la gent s’apropiés dels mitjans de producció d’imatges. També hem vist experiències pioneres de webdocs o propostes que anaven més enllà dels formats i que afectaven a la pròpia naturalesa de la graella televisiva. S’hi han projectat documentals censurats als seus països d’origen, peces úniques en el periodisme de investigació, documentals que produïen artefactes polítics directament i formats culturals als quals la divisió entre alta i baixa cultura els hi semblava d’una altra època i on usaven l’entreteniment al servei de l’educació, entenent que aquesta és l’únic mitjà per accedir, de forma crítica i exigent, al mitjà televisiu (1).

Què es podrà veure en el MINIPUT 2014?

En l’edició del MINIPUT d’enguany es podran veure programes que reflexionen sobre els usos que fem de les noves tecnologies per demostrar que no hi ha bones o males tecnologies en sí mateixes, sinó que tot depèn de l’ús que en fem. Real Humans és una ficció que planteja un futur immediat on els humans conviuen amb els robots, fins que comencen a aflorar diferències legals. Web Junkie posa el focus d’atenció en un centre de desintoxicació per a adolescents xinesos que viuen només per dedicar-se als videojocs en línia. Mission Investigate: Surfing the Web of Hate s’endinsa en la figura dels haters de blocs i xarxes socials, un problema de violència quotidiana de plena actualitat.

D’altres programes ens ensenyen a enfrontar-nos a la història des d’un punt de vista didàctic i emotiu, com per exemple la sèrie documental At War sobre la Primera Guerra Mundial o History with a WOW, on s’intenta explicar la història del Japó als nens. En clau didàctica també es presenta Doorway to Adulthood, una altra manera d’explicar el sexe als adolescents d’una societat plena de tabús com és la japonesa.

També trobem nous formats, com Married at First Sight, un docureality que investiga l’amor conjugal a partir de casar i fer el seguiment de complets desconeguts acompanyats d’experts i familiars. Blachman és el programa més controvertit de l’edició, un format senzill, però xocant, en el qual cada dia una dona es presenta nua al plató i serveix de llenç i de detonant perquè el presentador, el mateix Blachman, estableixi una conversa amb un convidat, principalment sobre la dona, però amb l’objectiu de posar en escena els tòpics, les convencions i estereotips de la nostra societat.

Finalment es podran veure dues ficcions que utilitzen noves narratives per a desenvolupar-se: la multipremiada Murder, el pilot d’un thriller que s’articula a partir de la confessió a càmara, i Emilie, un projecte transmèdia per a públic juvenil.

Apart de poder veure una selecció del millor que es va poder veure en l’anterior edició de l’INPUT amb la presència d’alguns dels seus protagonistes, tindrà lloc una sessió especial dedicada al fake televisiu amb la presència de Jordi Évole (Salvados, “23-F”), Miguel Ángel Martín i Manuel Delgado (El Camaleó) com a convidats.

Un cap de setmana de televisió de qualitat: El Salt a la Xarxa i II Concurs Transmèdia

El diumenge 30 la televisió de qualitat continuarà al CCCB a través de dues jornades obertes a Internet i als nous formats transmèdia.

Soy Cámara. El programa del CCCB ha complert cinc anys en antena i encara una nova etapa en la qual internet serà el seu principal emissor de continguts. Per aquest motiu, en l’edició 2014 del MINIPUT, Soy Cámara celebra el seu recorregut amb una xerrada il·lustrada sobre el diàleg televisió-Internet, entès no només a través de la seva mútua referencialitat, sinó com una excusa per parlar del present canviant de la comunicació audiovisual, dels nous usos, gèneres i processos a través dels quals creem i compartim a la xarxa. Dins un cap de setmana de televisió de qualitat al CCCB, es presenta el que ha estat Soy Cámara il·lustrant-ho amb una sèrie de fragments i explicant el seu trànsit cap a la xarxa. Hi participen com a convidats Lolo Rico (en videoconferència), guionista i realitzadora de televisió, directora de La bola de cristal, una de les fites de la televisió pública espanyola; i Andreu Meixide, realitzador i director de programació del BccN, Barcelona Creative Commons Film Festival, especialitzat en noves narratives derivades d’internet.

Guionistes Associats de Catalunya (GAC), conjuntament amb el Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC) presentaran els finalistes i el guanyador del II Concurs de guió transmèdia GAC-MAC. Aquest certamen esta dotat amb 2.000 € pel guanyador, així com un pack de formació per part del Màster de Disseny i Producció Audiovisual de la UAB pels finalistes i el desenvolupament del dossier de producció a càrrec del MiLab Blanquerna de la URL.

Prèviament a conèixer els finalistes i el guanyador es farà una taula rodona per parlar sobre el context actual del transmèdia, les possibles vies de finançament i experiències de projectes anteriors. Com a participants del col·loqui hi haurà la presidenta del GAC, Gemma Rodríguez, el coordinador del Concurs de guió transmèdia, Daniel Resnich, el coordinador del MAC, Lau Delgado i la finalista de l’edició anterior, Joanna Pardos.

(1) Per a una informació detallada sobre la programació dels 20 anys de MINIPUT podeu consultar el post al propi bloc del MINIPUT a través d’aquest enllaç: http://miniput.blogspot.com.es/2014/11/antologic-20-anys-de-miniput.html

Leave a Reply