Les capes de la hispanitat

novembre 9th, 2010 No Comments

El CCCB inaugura l’exposició “El d_efecte barroc”

“Lo hispano està embarrocado ¿Quién lo desembarrocará? El desembarrocador que lo desembarroque buen deshispanizador será” és una adaptació del popular i enrevessat embarbussament que s’ha fet servir per a la comunicació de la nova exposició del CCCB “El d_efecte barroc. Polítiques de la imatge hispana”. La frase respon també a la tasca de desemmascarament del mite de la hispanitat que han realitzat els comissaris de la mostra, els historiadors de l’art Jorge Luis Marzo i Tere Badia. “El mite hispà està «embarrocat» perquè està cobert de tantes capes com una ceba i un ja no sap què és el que s’amaga a sota”, explicava Marzo a la roda de premsa de l’exposició. Badia i Marzo sostenen que l’elit política i cultural a Espanya i l’Amèrica Llatina ha anat creant al llarg de la història les pells de la ceba: polítiques culturals homogeneïtzadores i relats interessats sobre una història, política o religió comunes. El barroc és, segons els comissaris, la manifestació cultural per excel·lència que vehicula aquest discurs identitari.

“El d_efecte barroc” és el resultat de sis anys de recerca i de viatges de l’equip de comissariat a Espanya, Mèxic, el Perú i Xile. “Un exercici crític i documental” –en paraules del director del CCCB Josep Ramoneda– que se centra en les estratègies generades per tal que el mite hispà perduri fins als nostres dies i en el paper que han exercit l’art, la cultura, els intel·lectuals o les institucions culturals en la transmissió del relat oficial. L’exposició ens mostra exemples concrets: les innombrables inauguracions de museus d’art modern dutes a terme per la Casa Reial, les cimeres iberoamericanes com a espais de reunió del poder i de generació de mites o el discurs mediàtic triomfalista que va generar la victòria de la selecció de futbol espanyola al Mundial, etc.

Una mostra predominantment audiovisual que combina l’exhaustiu treball d’investigació de Marzo i Badia amb l’obra d’artistes que il·lustren la tesi del projecte, com ara Núria Arias, David Blanco, Harun Farocki, David Hoffos, José Quintero, Pedro G. Romero, Miguel Calderón i Claudia Llosa. “No hem volgut generar un relat oposat al de la hispanitat –explica Marzo–, sinó donar les eines per interpretar i ser crítics amb aquest relat”.

Fragment d’Infiltrats a la cimera, obra de l’equip de comissariat, que va aconseguir acreditar-se a la XV Cumbre Iberoamericana de Jefes de Estado y de Gobierno, celebrada a Salamanca a l’octubre del 2005, i ens mostra la cara B de l’esdeveniment.

BLOG DE L’EXPOSICIÓ

L’EXPOSICIÓ AL FACEBOOK

Al twitter: #d_barroco

Leave a Reply