Les cinc edicions de Kosmopolis a Barcelona demostren que és possible concebre un canal de televisió (digital, per cable i Internet) basat en una programació audiovisual que habitualment no té cabuda en les programacions convencionals. Canal Alfa té com a fil conductor la literatura amplificada i dialoga amb els temes que planteja l’actual edició de Kosmopolis. És un canal obert als nous formats audiovisuals que emergeixen en el mutant panorama audiovisual. Canal Alfa vol catapultar la producció jove que treballa en l’audiovisual integrat i oferir noves produccions de documentals, pel·lícules de ficció, animacions, videopoesia o videoclips. Canal Alfa, a més, dedica una part de la seva programació als nens: els televidents de demà.
Programa 2011
En aquesta edició de Canal Alfa tindrem una secció dedicada als millors booktrailers, un microformat en auge que condensa en pocs minuts l’atmosfera i la filosofia d’un llibre. Podrem veure Going West, Where good ideas come from, This is were we live, Heroes of the UAE i variacions del mateix format aplicat a la publicitat, com per exemple Romeo&Juliet de Kike Maíllo o The commons, sobre el procomú.
Canal Alfa també presenta animacions de videoliteratura (The Lighthouse, A lost and found box of human sensation, The lost thing, The cat piano), de videopoesia experimental (Broe Sael, Sensology), passant per les derives de la novel·la gràfica (Muzorama) i les animacions més innovadores (The Eagleman Stag, Splitting the atom, Anima). En l’àmbit de la Tercera Cultura hem inclòs Symphony of science de John Boswell, un mash up realitzat amb material de la sèrie televisiva Cosmos de Carl Sagan.
En el camp de la Ciència Ficció, aquest any el dediquem a Stanisław Lem (sota el lema Operació Lem), de qui se celebra el 90 aniversari del seu naixement. Podrem veure l’adaptació que Andrzej Wajda va fer d’un dels seus relats més hilarants, Mil Hojas (Przekladaniec, 1968). Lem va ser un dels autors que més respectava l’obra de Philip K. Dick, a qui anomenava “un visionari entre xerraires”, per això hem inclòs en la programació el documental Philip K. Dick: The Penultimate Truth.
Canal Alfa té també la seva programació familiar. El matí del dissabte estarà dedicat als nens de totes les edats amb quatre faules d’animació (Luminoir, Cloudy Day, Ex.Et i Lost and Found) i la reestrena de The Secret of Kells, nominada a l’Oscar a la millor animació.
Entre els documentals es podran veure peces poc difoses, com Primera trobada de poesia catalana de Pere Portabella, un documental clandestí en meitat del franquisme. Brossa, Pere Quart, Bartra, Espriu, Ferrater; tots reciten el seu personal cant a la llibertat. També comptarem amb documentals que juguen amb els nous formats i amb personatges extravagants com The Arbor, inspirat en la vida de l’escriptora Andrea Dunbar. Estrenarem Alan Bennett: The habit of art, que forma part del tema Les noves dramaturgies, i The Japanese Sandman, una docu-ficció sobre les imaginàries epístoles que Burroughs va escriure a Ginsberg quan va fugir a Panamà. En aquesta secció documental, Canal Alfa també recupera figures premiades amb carreres literàries poc ortodoxes, com veiem a Le Clézio entre les mondes, sobre el Nobel J. M. Le Clézio, o a Patti Smith: Dream of life, sobre Patti Smith, guanyadora del darrer National Book Award.
Activitats Canal Alfa
Des de fa algunes edicions, Canal Alfa compta amb presentacions i workshops, per tal de vincular el món de literatura amb l’audiovisual.
La Xarxa ha canviat les formes de llegir i escriure. Ho veiem en l’aparició de noves formes d’escriptura (twitteratura, escriptura col·laborativa, novel·les interactives), en les noves pràctiques de lectura (podcast, book-express, ebook, etc.) o de compartir literatura (BookCamp). En aquesta edició de Canal Alfa dediquem una sessió a mostrar els treballs d’aquells artistes audiovisuals que treballen en aquest context. La sessió consta de tres parts:
16:00h: Presentació del ZEBRA Poetry Film Festival i projecció de les millors peces de la darrera edició. Convidat: Thomas Wohlfahrt, director del festival.
16:50h: Projecció i comentari de treballs de videoliteratura i videopoesia local realitzats amb diferents tècniques d’animació. Convidats: Manel Bayo, Lluís Calvo, Tània Depares, Marcel Pié, Daniel Pitarch i Lope Serrano.
17:50h: Presentació del projecte de la novel·la interactiva Sufferrosa. Convidat: Dawid Marcinkowski, autor i director de l’obra.
CONSULTA AQUÍ LA PROGRAMACIÓ DE CANAL ALFA A KOSMOPOLIS 2011
M’ agrada aquest Canal Alfa.
Bona feina.