El laberint del MNAC

setembre 28th, 2010 1 Comment

Fresc amb laberint. Santa Maria de  Taüll. MNACA l’exposició “Per Laberints”, que podeu veure al CCCB fins al dia 9 de gener, s’hi pot contemplar la fotografia d’un petit laberint que prové de Santa Maria de Taüll. Es tracta d’un grafit realitzat damunt de la decoració pictòrica d’un dels pilars d’aquesta església romànica, situada a la vall de Boí. Tot el conjunt de pintures murals de Santa Maria de Taüll es conserva avui al Museu Nacional d’Art de Catalunya, de manera que per veure en directe el laberint que ens ocupa només us cal anar al MNAC i entrar a les sales d’art romànic…

El laberint del MNAC és un dels pocs laberints medievals que es conserven a Catalunya. És de tipus unicursal, és a dir de recorregut únic, com és normal en els laberints de l’edat mitjana, i es construeix a partir d’un esquema en forma de creu que reforça el seu caràcter com a símbol cristià. En la mentalitat medieval, els laberints s’entenen com una metàfora del camí de l’home cap a la Salvació Eterna, i a la vegada tenen un sentit cosmològic, de representació de l’univers.

Fresc amb laberint, església Santa Maria de Taüll. MNAC, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona Foto: Calveras / Mérida / Sagristà

Imaginem que l’autor del laberint deuria ser algun clergue de la parròquia de Taüll interessat en aquest tipus de motius simbòlics, que per cert no va dubtar a situar el grafit en un indret molt proper a la porta d’entrada de l’església. Allà podia ser fàcilment contemplat pels fidels, els quals potser hi duien a terme alguna mena de pràctica ritual, de tipus popular, com ara resseguir-lo amb el dit.

A Catalunya, de grafits medievals amb laberints se n’ha descobert un a l’edifici de la Pia Almoina de Banyoles, i n’hi ha diversos al claustre de la catedral de Vic. Per altra banda, la presència de grafits damunt de pintures murals no és gens estranya, i al mateix MNAC en tenim alguns altres exemples. Potser els més interessants són els de la portada de l’església de Sant Joan de Boí, on per comptes d’un laberint podem contemplar diverses escenes de guerra.

Comentaris
  1. [...] la fotografía de un pequeño laberinto que proviene de Santa María de Taüll. Se trata de un grafito realizado encima de la decoración pictórica de uno de los pilares de esta iglesia románica, [...]

Leave a Reply