Humans: animals empàtics?

maig 31st, 2012 4 Comments

A la darrera sessió del debat «Als orígens de la ment humana», Kathinka Evers va plantejar que per entendre el sorgiment de conductes i judicis morals en els éssers humans és imprescindible tenir present la importància de les emocions en la configuració de la consciència. Les emocions modelen el nostre cervell i són l’origen de la nostra subjectivitat, és a dir, de la nostra consciència com a individus. En paraules d’Evers, «les emocions ens distingeixen d’una màquina».

Avui, els descobriments neurocientífics han permès saber que la conformació de les nostres emocions és un fet que està determinat per allò que fem, però també per allò que observem en les persones que ens envolten. Una criatura aprèn quan es fa mal, però també aprèn quan veu que una altra persona es fa mal. Som éssers socials i empàtics, creixem i vivim amb altres persones, i aquesta interrelació és la que ens permet desenvolupar-nos com a individus. Sense capacitat d’empatia, és a dir, sense capacitat per entendre i participar de les emocions dels altres, el nostre propi creixement emocional fracassaria.

Francisco Rubia

Francisco Rubia, el nostre proper convidat en aquest cicle de conferències, ens parlarà justament de les bases neurològiques de l’empatia. En la seva conferència ens presentarà un dels descobriments cabdals en la recerca neurocientífica de les darreres dècades: les neurones mirall. A principis dels anys noranta, l’equip del neurocientífic Giacomo Rizzolati va descobrir que hi havia un grup de neurones que s’activaven no sols quan una persona feia una acció, sinó també quan aquesta persona veia una altra fent la mateixa acció. És a dir, que les neurones mirall (o les neurones de l’empatia, com el neurocientífic Vilayanur S. Ramachandran les anomena), reflecteixen en el nostre cervell les activitats dels altres individus.

El que és més interessant és que aquestes neurones, en emmirallar les accions dels altres, són també l’origen que puguem entendre el significat d’aquestes accions. Gràcies a les neurones mirall, comprenem el que fan els altres, des d’un punt de vista motor, però també intel·lectual i emocional. La importància d’aquest descobriment ha estat resumida per Ramachandran d’aquesta manera: «Si la observación de una acción llevada a cabo por otro individuo activa las neuronas que permitirían al observador realizar la misma acción, estaríamos ante una suerte de “lectura de la mente”. Incluso el rasgo que constituye la quintaesencia de lo humano, nuestra propensión a la metáfora, puede estar basada parcialmente en la clase de cruces de dominios de abstracción que median las neuronas espejo.»

"La danse" d'Henri Matisse

Aquesta capacitat, segons la recerca més recent, hauria estat també la que hauria fet possible el sorgiment del llenguatge, que primer es va desenvolupar de manera gestual i després es va convertir en llengua parlada. Així doncs, l’evolució en el nostre cervell de les neurones mirall hauria estat l’element clau que ens hauria permès entendre a les persones del nostre entorn, aprendre de les seves accions, empatitzar amb elles i, finalment, poder-nos-hi comunicar. Estem doncs davant d’allò que ens ha convertit en humans?

Us esperem el proper dimarts 5 de juny, a les 19:30h, per parlar-ne amb Francisco Rubia.

Podeu trobar més informació d’aquest debat al bloc del CCCBLab.

Comentaris
 1. [...] Humans: animals empàtics? hub_01 | may 31, 2012 • 11:19 am Leer en la fuente original… AnteriorLaurent Grasso et Marta Gili (Fr/En) [...]

 2. Mar escrigué:

  Publicar un articulo de la empatía solo en Catalan y que en los links de Castellano e Ingles no este traducido es como escribir sobre el hambre en el mundo mientras se come en un restaurante de 5 tenedores.

  Salut

 3. Equipo web CCCB escrigué:

  Hola Mar,

  Normalmente publicamos los artículos del blog VEUS CCCB en catalán y castellano. Las dos versiones no están siempre al momento. Lamentamos que no hayas podido consultar la versión en castellano. La publicaremos en breve. Te mantenemos informada.

  Equipo web CCCB

 4. myadmin escrigué:

  Hola Mar,

  Ya puedes consultar el artículo en castellano
  http://blogs.cccb.org/veus/debats/menthumana_franciscorubia/?lang=es

Leave a Reply