“A vegades sembla que llegim un tractat de filosofia, una croada literària, una història de detectius, una història d’amor o, fins i tot, una epopeia”.
Així descriuen la novel·la “2666” de Roberto Bolaño des de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Barcelona, que el mes de març va dedicar la secció d’efemèrides “Avui fa” de la seva Biblioteca Virtual als deu anys de la mort de l’escriptor xilè.
En aquest espai, els bibliotecaris han fet un repàs de la bibliografia de Bolaño i, a continuació, l’han sintetitzada en un recull de portades d’obres de l’escriptor disponibles al catàleg de la Xarxa. A més a més, l’article es completa amb altres informacions i recursos sobre l’autor de “Los detectives salvajes”, com per exemple el documental “Bolaño cercano”.
Però l’homenatge de les biblioteques a Bolaño no acaba aquí.
En el mateix prestatge “Novel·la” de la Biblioteca Virtual, alguns llibres de l’autor apareixen a l’apartat “Els bibliotecaris recomanen”, ja que aquests professionals del món del llibre van decidir dedicar el mes de març a ressenyar algunes de les obres del poeta i novel·lista xilè. Hi són “Estrella distante”, “Los detectives salvajes” i “La pista de hielo”.
Més enllà ha anat la Biblioteca Marta Mata de Cornellà, que el passat 5 de març, coincidint amb la inauguració de l’exposició “Arxiu Bolaño. 1977-2003” al CCCB, també va inaugurar la seva pròpia mostra de llibres de i sobre l’autor de “2666”, a qui presenta com “un dels escriptors més importants en llengua castellana del darrer mig segle”.
No podia faltar tampoc l’homenatge de la Biblioteca Comarcal de Blanes, que ja té una sala amb el nom de Bolaño. Ell va residir al municipi durant els darrers 18 anys de vida i afirmà “Yo nunca sospeché que un día llegaría a Blanes y que ya nunca más desearía marcharme”.
Enguany, la biblioteca blanenca ha programat diverses activitats sobre Bolaño i la seva obra, cada mes, de març a juliol. Entre els actes anunciats per l’equipament, destaquen l’exposició fotogràfica “El viaje imposible. En México con Roberto Bolaño”, la conferència-col·loqui “Bolaño, detectiu literari” amb la presència de l’escriptor A. G. Porta i la presentació de la ruta “Bolaño a Blanes”.
Sens dubte, el reconeixement de l’obra de Roberto Bolaño per part de crítics i lectors l’ha convertit en un autor universal amb gran impacte i transcendència en la literatura del segle XXI. Per aquest motiu, en el desè aniversari de la seva mort, tant les biblioteques com el CCCB hem volgut rendir-li homenatge, amb exposicions, activitats i ressenyes que permetin conèixer amb més profunditat l’univers creatiu de l’escriptor.
Recordeu també que amb el carnet de les biblioteques teniu un 20% de descompte en l’entrada a “Arxiu Bolaño. 1977-2003” i la resta d’exposicions del CCCB.
please let me know, weather you have a kataloge about the Roberto Bolano exebition? I woud like to buy it. sorry for my bad english. greetigs from berlin tissi könig-muhle
Hello, Tissi. Yes, there is a catalogue of the exhibition “Bolaño Archive, 1977-2003″. You can buy it online following one of the links below “Where to find this publication”: http://www.cccb.org/en/publicacio-arxiu_bolao_1977_2003-43257 Greetings from Barcelona.
[...] de esas cosas que cada poco tiempo te lleva a preguntarte qué haces que no estás viviendo allí. Las bibliotecas municipales le hacen homenajes con ese sabor a celebración del colegio que tanto me gusta: un póster aquí, una foto en la [...]
[...] http://blogs.cccb.org/veus/exposicions/les-biblioteques-homenatgen-roberto-bolano/?lang=es [...]