La contrareforma cultural

maig 26th, 2011 No Comments

En el moment actual de desprestigi polític, de desorientació ideològica i de crisi de valors, és pertinent i necessari plantejar-nos la pregunta:

Com, diantres, hem arribat fins aquí?

Labirinto villa Pisani 3

Imatge de P tasso, llicència CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons

La conquesta dels drets civils i, en general, els grans canvis de vida experimentats als anys seixanta i setanta ―la llibertat sexual, l’emergència del feminisme, el rebuig de l’autoritat, entre d’altres― van marcar profundament les societats occidentals. Es va arribar a creure que els valors de l’esquerra havien triomfat a l’àmbit cultural per sempre. Ara, però, constatem que, malgrat aquests canvis, el panorama cultural està molt lluny d’una hegemonia d’esquerra. Què ha passat mentrestant? El neoliberalisme i neoconservadorisme de la política i l’economia gradualment han anat guanyant terreny a la progressia que, cada vegada més inerta i autocomplacent, exercia la correcció política. Actualment l’esquerra política es troba, sens dubte, submergida en una profunda crisi. I el panorama cultural? Tot i que les idees progressistes estan consolidades a escala cultural i social, el reflex de l’auge neoconservador hi és cada vegada més present. Una de les seves armes principals és el discurs excloent, basat en la reivindicació de les identitats culturals, siguin ètniques o religioses. El populisme amb accents xenòfobs i racistes resulta ser una estratègia molt rendible en termes electorals, com podem comprovar diàriament tant a casa nostra com arreu d’Europa.

A partir d’aquest diagnòstic obrim el debat de les jornades «La Contrareforma Cultural», que tindran lloc al CCCB els dies 1 i 2 de juny. Destacats analistes del pensament polític i cultural de l’Europa Occidental, l’Europa de l’Est i els Estats Units analitzaran la interdependència dels àmbits econòmic, polític i cultural al món occidental. S’hi abordaran, també, les dinàmiques progressistes i conservadores als països de l’Europa d’Est, membres actuals de la Unió Europea i que han trobat certes afinitats amb algunes tesis del neoconservadorisme occidental. Així mateix, es debatran els referents ideològics i culturals als Estats Units sota el govern de Barack Obama.

Si vols plantejar alguna pregunta als experts t’animem a venir al debat o enviar-nos-la per escrit. Intentarem fer-la per tu!

Leave a Reply