Investigant Xcèntric

agost 23rd, 2011 No Comments

L’esperit de l’Xcèntric, que des del 2001 porta al CCCB aquelles pel·lícules amb difícil visibilitat i escassa o nul·la circulació en els circuits de distribució audiovisual, va captivar la directora artística Alba Torner, que s’ha dedicat a estudiar què fa tan especial aquest projecte cinematogràfic. En aquest article elaborat especialment pel blog VEUS CCCB, Torner ens explica en què ha consistit la seva recerca sobre l’Xcèntric:

“Investigant Xcèntric”

Xcèntric, amb la seva particular programació estable de cinema, va suscitar el meu interès, proposant-me indagar en el seu origen, el que representa i el que ha aconseguit. En la meva recerca he treballat a la manera de les sessions de Xcèntric, amb el remuntatge, en aquest cas de fragments i cites al voltant de la programació i la experiència fílmica, ampliant els meus coneixements i donant peu a nous interrogants.

Otesánek, de Jan Svankmajer

Xcèntric es va crear amb una clara voluntat de recuperar de l’oblit, salvaguardar i incrementar un cinema perifèric que en els últims anys havia estat relegat al pla de la invisibilitat. A través de la institució es pretén donar a conèixer aquestes obres d’art gairebé sempre de tipus documental, assagístic, o experimental, en unes sessions on les pel·lícules en el seu format original es projecten quasi com un acte expositiu. Tot cuidat al màxim per tal d’enriquir l’experiència fílmica.

Les ramificacions de Xcèntric, un conjunt d’activitats lligades a la seva programació, al seu tronc, aconsegueixen atreure un públic curiós i sensible a altres formes d’expressió que tot i minoritari, s’ha anat fidelitzant i augmentant al llarg dels anys. En un inici trobàvem sessions més retrospectives, per la pròpia necessitat de ressuscitar obres indispensables i omplir llacunes, però cada vegada van anar prenent més riscos, alliberant-se i atorgant tota la responsabilitat als seus programadors, que aquí han aconseguit professionalitzar-se a través de l’elaboració d’unes sessions de qualitat que donen cabuda a un cinema allunyat del gran mercat populista. Obres de llarga o curta durada amb l’encant d’un bon poema que ens permeten adquirir nous coneixements, com deia Langlois en referència a la Cinémathèque française.

La programació de Xcèntric està molt ben considerada internacionalment, en part pel rigor que els caracteritza i per uns continguts propis (no predeterminats), amb un arxiu gratuït que els complementa. Xcèntric ha aconseguit complir els objectius que es va proposar en un inici, de la mà d’un equip molt entusiasta al que li agraeixo la seva participació en la meva recerca, difícil d’esbossar aquí. I espero que segueixin amb nous projectes i amb la conservació i exhibició d’aquests tresors pensats per a perdurar en la nostre memòria a través del diàleg i la reflexió que generen.

________________________________
Alba Torner és llicenciada en història de l’art per la UB, directora artística per la ESCAC, il·lustradora i estudiant de pre-doctorat de cinema i audiovisuals contemporanis a la UPF.

Leave a Reply