El cançoner domèstic de Flamaradas

gener 22nd, 2015 No Comments

“No tinc massa clar quina és la meva posició dins el panorama musical ni si m’assemblo a algú”. Així s’expressa Daniel Magallón, que actua sota el nom de Flamaradas –“en realitat, era Llamaradas, però un espontani li va canviar el nom a traïció”, lamenta en to bromista per telèfon–. Cancionero Saturnino (Producciones Doradas, 2012) va ser la seva carta de presentació: un treball que, sota la manta de la introspecció, explica històries “fascinants i ensangonades”, tal i com afirma el text que el va introduir en una actualitat que li és aliena.

Abans va formar part del grup Joder Around, va ajudar a fundar Producciones Doradas i va pujar als escenaris junt amb Silvia Coral y los Arrecifes després d’haver compost les seves cançons. Magallón confessa que “no tinc una metodologia clau per compondre i les idees m’apareixen on menys les espero. Sempre vaig amb llibretes i gravadores i enregistro fins la idea més absurda que se’m passa pel cap”. Les seves cançons, lentes, pausades, circumspectes, no sap “d’on surten”, però totes ostenten una personalitat pròpia i sorgeixen de les experiències, les sensacions o les idees. “Quasi tot ho trec de la meva experiència personal –assegura–: el que veig, el que recordo, el que vaig sentir en algun moment; o de coses que la gent m’explica”.

“Procuro no ser massa literal ni tenir una narració molt linial. No perquè no m’agradi la gent que ho fa d’aquesta manera; considero que hi ha mestres en aquest camp, sinó per què crec que quan jo ho faig així el resultat no és massa bo. No tinc els recursos suficients per fer alguna cosa interessant en aquest estil”.

Va compondre Cuando te duermen a partir de:

“La frase “Sabes, cuando te duermen…”, me la va dir un vigilant de pàrquing que m’intentava explicar les seves sensacions just quan l’anestesiaven per operar-lo d’una hèrnia. Em va semblar que la frase era bonica i me la vaig quedar. En aquell temps, el meu fill gran començava a dormir a la seva habitació tot sol i a les nits l’havíem d’acompanyar per a que s’adormís. Estava vivint en primera persona el fet d’adormir a algú”.

“També en aquella època, el meu sogre s’acabava de jubilar, i per alguna estranya raó, es va passar més d’un any estirat al sofà adormiscant-se i veient la televisió. La cosa deuria arribar a tal extrem que el meu fill, en la seva innocència de nen, deia que la feina del seu avi era dormir. Suposo que estaria mig deprimit per no tenir res útil en què ocupar el seu temps i malgrat tothom tingués enveja de la seva situació, cobrar sense haver de treballar, ell ho vivia com una autèntica tortura”.

“Els tres esdeveniments m’estaven generant una inquietud semblant. Aquesta idea que algú està decidint per tu el que és bo, el que et convé. Que algú, pels motius que siguin, dicta que t’has d’apartar o t’has d’adormir per què la resta del món segueixi el seu curs. Així, enfilant els detalls de les tres històries, va anar apareixen la lletra d’aquesta cançó”.

“Ja tenia la melodia des de feia temps i tota la feina va consistir en encaixar una cosa amb l’altra”.

Amb El puño piensa, explica:

“Fa quasi un any que els de la Fundación Robo em van demanar una cançó i volien saber de què anava. Vaig fer un text curt. És una mica pamflet i ho vaig fer perquè em van demanar que relacionés la cançó amb unes manifestacions molt grans que aquella setmana havien tingut lloc a Madrid”.

Influències, fixacions…

“Per a les meves cançons, em fixo molt en cançons americans dels 60 i 70 com:”

Neil Young

YouTube Preview Image

Gram Parsons

YouTube Preview Image

Bob Dylan

YouTube Preview Image

“De jove m’agradava molt el protopunk americà de la mateixa època”

MC5

YouTube Preview Image

Dead Moon

YouTube Preview Image

“En castellà sempre m’he fixat en com componen gent com”:

Kiko Veneno

YouTube Preview Image

Radio futura

YouTube Preview Image

Sisa

YouTube Preview Image

Serrat

YouTube Preview Image

BB sin sed -“era súper fan durant la meva adolescència”, recorda Daniel, no Flamaradas-

YouTube Preview Image

“I algunes cançons d’ El Último de la Fila dels seus primers anys com aquesta”:

YouTube Preview Image

“També m’agrada la poesia i habitualment tinc present la música de gent com”:

Paco Ibañez

YouTube Preview Image

Raimon

YouTube Preview Image

“Els folcloristes sudamericans”:

Jorge Cafrune

YouTube Preview Image

Atahualpa

YouTube Preview Image

“I com a última referència, la música popular”:

Agapito Marazuela

YouTube Preview Image

Raimundo Lanas

YouTube Preview Image

Flamaradas actuarà a l’ Emergència! 2015, com a part de la nòmina de músics que expliquen històries i fan pensar.

Per @JaimeCasasB

Leave a Reply