Ben Okri: “Ens cal un nou llenguatge per parlar els uns dels altres”

novembre 8th, 2010 No Comments

“Abans que res, ens cal un nou llenguatge per parlar l’un de l’altre. Necessitem desfer-nos de moltes paraules i redefinir-ne i reinventar-ne d’altres, com mite o realitat. El futur d’Àfrica no serà un diàleg entre tradició i modernitat: serà un diàleg en termes completament nous”. Aquesta va ser una de les reflexions del novel·lista i poeta nigerià Ben Okri en la conferència que clausurava el cicle “Somnis traïts”, coorganitzat pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i Casa Àfrica.

Okri concloïa aquesta experiència, per la qual han passat autors com Donato Ndongo o intel·lectuals com Simon Njami, amb una lectura poètica i ficcional dels seus textos i un diàleg amb la seva audiència. Les independències del 1960 eren l’excusa per a una conversa, transmesa en directe per CCCB i Casa Àfrica a través de les seves respectives pàgines web i que Okri va definir com “un ball per la història africana des del passat fins al present”.

Ben Okri durant la conferència que va impartir al CCCB – Fotografia de Miquel Taverna

Ben Okri va seleccionar una sèrie de textos que va llegir entre pauses teatrals, repetint paraules, corregint-les, estenent-les i donant-hi un ritme hipnòtic, mentre movia les mans, petites i elegants, amb gestos de mag, de profeta, de rapsode o de mestre. A la pregunta de per a qui escriu i en quina llengua es defineix, Ben Okri afirmava que havia trobat el seu propi camí a través d’un camp minat. “Un escriptor és, abans que res, un ésser humà que necessita comunicar-se amb altres éssers humans. No t’adreces a una audiència limitada, específica. Qualsevol pot agafar un llibre teu, així que parlo de temes que m’interessen per a tothom, perquè qualsevol els pugui interpretar”, va afirmar.

Tanmateix, el que va interessar realment a Okri en aquesta trobada amb els seus lectors eren les mirades heretades sobre Àfrica i les relacions d’Àfrica amb la resta del món. “Cal llençar tots els llibres escolars i començar de nou des de zero”, va declarar aquest autor, en esbossar un nou escenari en el qual situar les relacions d’Àfrica amb la resta del món.

Ben Okri va defensar que la millor educació és el viatge o, si no pot ser, la cultura, i va convidar els assistents a la seva conferència a visitar els països africans i conèixer el que s’hi escriu, s’hi canta o s’hi filma. Okri es va mostrar moderadament optimista sobre el futur del continent, així que es deslliuri d’una generació de polítics entre els quals va incloure Mugabe i uns quants més.

L’escriptor nigerià, que viu a Londres des de fa anys, va concloure la seva conferència afirmant que els continents són metàfores i tots tenim una Àfrica a dins, que hem de redescobrir i mirar amb amor per guarir-la.

La conferència de Ben Okri i totes les del cicle “Somnis Traïts” es poden consultar de forma gratuïta a l’ARXIU CCCB.

Leave a Reply