“El sistema tendeix a l’exclusió de les persones”, Saskia Sassen

gener 19th, 2011 1 Comment

El cicle de debats del CCCB “Crisi” va comptar ahir amb la presència de la professora de Sociologia a la Universitat de Columbia (Nova York) i experta en globalització Saskia Sassen. Sassen va impartir una conferència que porta el títol del seu últim llibre editat per Katz en castellà Territorio, autoridad y derechos.

A finals dels anys vuitanta, Sassen parlava de “ciutats globals” com aquells nuclis estratègics per a les finances internacionals. Al cap de trenta anys, considera que la ciutat global ja és quelcom més que un espai de concentració estratègica de poder. També ha esdevingut espai frontera per implantar una cultura globalitzada i estandarditzada sobre les economies nacionals o locals.

YouTube Preview Image

Sassen adverteix un canvi important en la lògica del mercat global que ha passat de necessitar molts treballadors consumidors a incentivar l’expulsió massiva de persones de territoris concrets. “Sobra gent”, diu Sassen, mentre enumera alguns casos internacionals de gent rebutjada pel sistema: refugiats, presoners dels Estats Units, població africana desplaçada per la compra de milions d’hectàrees de territori a l’Àfrica per part d’inversors de països rics, etc.

Què pot fer la població exclosa? Sassen considera que la ciutat global també pot ser un espai de confrontació, territori de trobada de moltes d’aquestes persones desplaçades que poden arribar a estar unides pel cosmopolitanisme. Com a exemple, Sassen cita la revolta popular a Tunísia, que, segons la sociòloga, ha estat possible gràcies a les ciutats.

Comentaris
  1. [...] Algunes persones encara conceben la idea de ciutats globals com Sassen l’entenia als anys 80 o quan va escriure Una sociología de la globalización, i això fa que es generin debats al voltant de les característiques que han de complir les ciutats per adquirir aquest status. Cal tenir en compte que amb 20 o 30 anys i el desplegament de la societat xarxa, el concepte de Sassen ha evolucionat, i per això, 30 anys després d’escriure el seu conegut assaig,  la mateixa Sassen torna a abordar públicament la qüestió de les ciutats globals. [...]

Leave a Reply