Disset propostes per al BookCamp Kosmopolis

octubre 15th, 2010 No Comments

Queden pocs dies pel Bookcamp Kosmopolis i la programació està (definitivament) tancada. I ho diem així, entre parèntesi, perquè una de les normes de qualsevol trobada d’aquest tipus és la improvisació, la informalitat i, per tant, tot està obert a què el mateix dia 23 hi hagi més propostes, noves sessions i nous grups de treball.

Ara per ara, i després d’una tasca que es va iniciar el mes d’abril, quan es va posar en marxa el wiki, tenim 17 sessions, algunes de quals prometen generar un bon debat, vista la discussió que s’ha creat online. Parlem, per exemple, de la sessió sobre el llibre il·lustrat: “I el llibre il·lustrat, què? Reflexions entorn el llibre il·lustrat per a infants i noves tecnologies”, que ha desenvolupat un interessantíssim intercanvi d’opinions, enllaços, documents i material audiovisual relacionat no només amb el llibre infantil, sinó també amb la manera de llegir textos, amb la definició mateixa de llibre il·lustrat entès com a “objecte”, fins i tot amb la realitat augmentada.

També serà interessant el debat sobre les petites editorials. Coordinada per Rosa Llop, curadora de l’exposició “Petits editors, grans llibres”, que es podrà veure durant el cap de setmana al CCCB, aquesta sessió, “Petits editors, estratègies de resistència”, proposa una defensa dels petits projectes que, amb una selecció de títols acurada, un disseny cuidat i una infrastructura mínima estan canviant el panorama editorial a Espanya.

La sessió “Mashup books o el buffet lliure de la lectura” pot ser una altra proposta que generi debat; doncs les preguntes que llença prenen sentit en un moment en què es planteja la difusió sense fronteres dela informació: a qui pertany un text que s’ha reeditat a partir d’un original sense copyright? Quins problemes legals presenta la remescla de continguts online? Quin valor tenen els comentaris dels usuaris per a convertir-se en llibres editables?

Finalment, destaquem també la proposta sobre “Evolució i  disseny de les interfícies de lecto-escriptura”, que tractarà sobre noves formes de llegir i com aquestes han anat evolucionant fins arribar a l’iPad, l’últim dispositiu –a data d’avui- destinat a posar més llenya al foc en la discussió entre llibre digital i llibre imprès.

A banda, tindrem també sessions sobre drets d’autor, llengües minoritàries davant el món digital, l’experiència de les biblioteques de Barcelona amb les eines 2.0., la passió pels llibres, l’ofici de l’editor a la web social, els nous hàbits lectors literaris… En total, 17 sessions que es desenvoluparan al llarg del dia, en quatre o cinc debats simultanis dividits en quatre franges horàries per a que hi hagi temps per a tot.

I recorda: si tens alguna proposta, el mateix dia 23 hem habilitat un espai Last minute per a trobades espontànies. No t’ho pots perdre!

L’equip Kosmopolis

Leave a Reply