Brangulí va ser aquí – Un projecte de gràfica estratègica

setembre 1st, 2011 No Comments

Àlex Dobaño, de l’estudi creatiu avanti avanti, ens explica en aquest article el procés de conceptualització del disseny gràfic de l’exposició “Brangulí. Barcelona 1909-1945”.

En teoria, gràfica estratègica

Abans de l’estiu, ens va convidar a participar en el Màster de Comunicació i Crítica d’Art de la Universitat de Girona per parlar del nostre paper com a dissenyadors de projectes de comunicació en entorns culturals. Després d’analitzar prop d’un centenar de projectes, ens va sorprendre haver de concloure que els més atractius no eren, necessàriament, els més creatius o enginyosos. Els més interessants eren els que ens obligaven a incorporar la nostra metodologia: Gràfica Estratègica. És a dir, projectes sostenibles, accessibles, lògics, oberts i participatius.

Un dels projectes de Gràfica Estratègica© que acabem de portar a terme és el que ens ha encarregat el CCCB per a l’exposició dedicada al fotògraf Josep Brangulí.

Foto: Avanti Avanti

Sobre la taula, l’anunciat d’un problema

Com donar visibilitat a Josep Brangulí, un fotògraf desconegut pel gran públic.

Com afrontar una temàtica, la Barcelona de principis del s XX, copsada per molts altres fotògrafs i mostrada innumerables vegades.

I sobretot, com transmetre la importància d’una mirada tan particular, una obra que necessita ser descoberta amb temps i distàncies curtes.

A més, l’exposició és de durada llarga, de juny a octubre 2011, època complicada per atraure el públic local.

I, finalment, es compta amb uns pressupostos austers.

Davant d’aquestes premisses es va proposar obrir un procés projectual de gràfica estratègica que permetés anar més enllà dels processos tradicionals d’una campanya de difusió gràfica. Vam anomenar el projecte “Brangulí va ser aquí”.

“Brangulí va ser aquí”, Un projecte de grafica estratègica®

L’objectiu

Desenvolupar una acció de comunicació, fusionant les eines de comunicació més tradicionals amb les de nova generació i optimitzant tots els recursos disponibles del CCCB: departaments, contactes amb altres institucions i xarxes socials i empreses de distribució segmentada.

La nostra proposta va ser una acció que identifiqués la mirada de Brangulí amb la dels que avui observem la ciutat. Que fos intergeneracional, unint els records dels més grans amb la curiositat dels més joves, i que vinculés diferents espais de la ciutat que encara avui resisteixen la força centrífuga de la marca Barcelona.

La idea original

Convidar a participar en el projecte entre 10 i 15 entitats, llocs i establiments emblemàtics que Brangulí va fotografiar i que encara continuessin vius a la ciutat.
Durant l’exposició al CCCB, i de manera esglaonada, es distribuirien a cadascun dels espais, reproduccions en gran format de la fotografia que Brangulí va fer en aquell lloc 80 anys enrere.

En diferents espais emblemàtics de Barcelona s’han distribuït fotografies històriques de Brangulí amb el lema “Brangulí va ser aquí”.  Foto: avanti avanti

Mitjançant les xarxes socials, tant el CCCB com les entitats participants, anunciarien els dies i el lloc on s’exposarien les fotografies en gran format i on es podria recollir reproduccions en petit format i un val d’accés 2×1 per visitar l’exposició al CCCB i als espais que integrarien la mostra.

“I tu?”: La idea expandida

El resultat de la proposta ha estat molt positiu pel què fa tant als processos creatius com a l’horitzontalitat amb la que s’ha treballat amb l’equip del CCCB.

Quan una idea neix d’una acció col·laborativa i horitzontal, l’optimisme s’apodera generant un efecte “bola de neu”. La idea original pren més força i contagia entusiasme.

Ha estat gràcies aquest entusiasme, que el departament de comunicació del CCCB, juntament amb Barcelona Photobloguers ha “remasteritzat” la idea bàsica i ha creat “Brangulí va ser aquí, I tu?”, projecte expositiu de participació, obert a tots els fotògrafs professionals o amateurs de la ciutat.

El departament d’exposicions s’ha sumat al projecte trobant l’espai idoni on s’ha instal·lat un equip multimèdia que mostra en temps real les fotos que els participants comparteixen a través de la web. Una selecció de 10 fotografies escollides entre les més de 3.500 rebudes fins ara, seran exposades al CCCB .

Espai de l’exposició dedicat al projecte participatiu  “Brangulí va ser aquí. I tú?” Foto: avanti avanti

“Brangulí va ser aquí” ha estat un projecte de gràfica estratègica® que han fet possible la gent del CCCB: Núria Salinas, Imma Mora, María Ribas, Lucía Calvo, Mònica Muñoz, Mònica Ibañez i Susana García, juntament amb Fran Simó de Barcelona Photobloggers, Jordi Puig de Plan B i tot l’equip d’avanti avanti.

Leave a Reply