Barcelona lectora: ara i sempre

març 7th, 2013 No Comments

Com i quan va aparèixer la capacitat lectora? Què passa al cervell quan llegim? La transformació d’un conjunt reduït de símbols escrits en significats que ens emocionen i ens permeten entendre el món és el mecanisme amb què funciona el cervell lector i és, també, la temàtica de la primera sessió de Barcelona lectora, un nou itinerari del CCCB i Biblioteques de Barcelona que recorre diferents aspectes de la història de la lectura a la ciutat des de l’edat mitjana fins avui dia.

La proposta està dissenyada per professionals de l’àmbit de la neurociència i de les biblioteques amb l’objectiu de despertar la nostra curiositat i fer-nos viure una experiència lúdica i participativa. Barcelona lectora ens permetrà descobrir la potència històrica d’una ciutat amant dels llibres i dela lectura. També aprofundirem en les pràctiques lectores, els suports i les tècniques de producció i reproducció dels textos en l’actualitat.

Barcelona lectora fuig del clàssic itinerari guiat i s’ubica en espais singulars de la ciutat que no estan oberts al públic habitualment, com l’amfiteatre anatòmic de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya o algunes sales privades amb fons documentals únics de la Biblioteca de Catalunya.

Barcelona lectora a Kosmopolis

La Festa de la Literatura Kosmopolisconstitueix el moment i l’espai idonis per inaugurar aquest nou itinerari literari. Així, durant Kosmpolis es duran a terme les dues primeres sessions de Barcelona lectora: «El cervell lector: la lectura des de les neurociències» (divendres 15 de març) i «El text viatger: de la tauleta a la tablet» (dissabte 16 de març).

El cervell lector proposa a un acostament a la lectura des de les neurociències, una dissecció del procés lector en un dels espais més extraordinaris de la ciutat: l’amfiteatre anatòmic del segle xviii de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. La sortida està dirigida per Joanna Sierpowska i Diana López Barroso, del Grup de Cognició i Plasticitat Cerebral de la Universitat de Barcelona.
El text viatger planteja un recorregut pels diferents suports de lectoescriptura que, a través dels segles, han servit per transmetre històries, coneixements i informació. En parlarem amb Núria Altarriba, que ens mostrarà documents excepcionals conservats a la Biblioteca de Catalunya.

Barcelona lectora no s’aturarà en les dues sessions presencials de Kosmopolis, sinó que continuarà amb diverses sortides durant el 2013, tant en dies feiners (amb horaris especials) com en caps de setmana i ho farà amb altres formats, continguts i material complementari al web de CCCB Educació; perquè, si bé els suports de lectoescriptura han evolucionat de la tauleta de fang a la tablet actual, la capacitat de la literatura per emocionar el lector continua sent, a Barcelona i arreu, inapel·lable.

Barcelona lectora es complementarà amb documentació i recursos virtuals que trobareu al web de CCCB Educació, des d’on també us podeu inscriure a les diferents sessions.

Informació pràctica:

Preu: 6 € per sessió.

Entrada reduïda: 20% de descompte amb carnet de Biblioteques de Barcelona, menors de 25 anys, Carnet Jove, targeta rosa reduïda i jubilats.

Entrada gratuïta: Amics del CCCB, Carnet de docent de la Generalitat de Catalunya, menors de 16 anys, aturats i targeta rosa gratuïta.

Inscripció prèvia: Cal comprar l’entrada amb antelació a les taquilles del CCCB (C/ Montalegre 5, 08001 Barcelona / Tel. 93 306 41 00) o al Telentrada 902 10 12 12. Les places són limitades!

Les sessions s’inicien a l’hora i l’espai que s’indica en cada cas. Es recomana arribar amb deu minuts d’antelació.

Leave a Reply