BALLEM?

juliol 7th, 2011 No Comments

BCNmp7. Músiques en procés – La perfidia de tu amor

Vostè és de les que balla a totes les pistes?

Això li va dir el meu avi a la meva àvia el dia que la va conèixer, sobre el parquet lluent de la sala de ball d’un poble de cinc-cents habitants. En el llenguatge del 1940 allò era gairebé un insult. Però la meva àvia no es va acoquinar i es va llançar a la pista amb l’atrevit, un «estranger» del poble del costat. I encara sort.

Un primer ball explica una història. Un segon, una de millor. Ningú no oblida aquells primers balls i aquelles primeres cançons que els van acompanyar. L’acte de ballar és en si mateix una història. Gairebé tots som fruit d’un primer ball i de tot el que es gesta al seu voltant: el festeig, la música, el caràcter embriagador de l’escena és el que tenim al cap quan pensem en el ball. Les cançons romanen com a acte evocador d’aquells primers rituals d’aparellament, que van des de la primera adolescència ‒que no es manté el ball en parella de «les lentes» en acampades i primeres sortides nocturnes?‒ fins ben entrada l’edat adulta.

En aquest espai de primeres sensualitats, Barcelona ha estat escenari de luxe. La ciutat va tenir, entre els anys trenta i fins ben entrats els setanta, una indústria sòlida relacionada amb el ball: sales de concerts, big bands de primera categoria i grans figures en la direcció (des de Xavier Cugat fins a Bernard Hilda).

La perfidia de tu amor vol explicar, recuperar i celebrar aquesta tradició a través d’una sessió dividida en els blocs següents:

- Una xerrada inicial amb els periodistes musicals Roger Roca i Luis Hidalgo, els músics Jaume Sisa i DJ Javi de la Muerte i l’escriptora Cristina Fallarás, amenitzada amb la música de DJ Miguelito Superstar (de la Fundación Tony Manero).

- Una big band muntada per a l’ocasió amb membres de Tarántula, Manos de Topo i Tu Madre, que tocaran clàssics d’amor a fi que tothom balli.

- Una sessió de dj que acabaran de celebrar el ball en tota la seva esplendor.

La perfidia de tu amor té, a més, la voluntat de romandre més enllà d’una sessió. Per això, hem habilitat un bloc en el qual hem recollit històries de les parelles, les cançons i les sales de Barcelona, que s’ha traslladat a un mapa interactiu de Barcelona del 1933.

Per als qui diuen que els carrers i les cançons parlen: els balls també.

Leave a Reply