James Curran: «Internet ha permès als grans grups mediàtics extendre el seu domini»

Per a Curran, és hora de deixar-nos d'impressionar per la tecnologia i de centrar-nos en els continguts digitals.

Ha canviat Internet el món, tal i com auguraven els teòrics més optimistes? Segons Curran, catedràtic de Comunicació  i expert en mitjans i poder, els grans grups mediàtics controlen la Xarxa a través de webs de notícies que se situen en el top 10 de les pàgines més consultades del món. La televisió, segons ell, continua essent el mitjà hegemònic al món. Curran es mostra força escèptic amb el poder democratitzador de les xarxes, tot i que en destaca el seu potencial mobilitzador en contextos molt específics com Corea del Sud o alguns països de la Primavera Àrab. El teòric britànic creu que encara existeixen limitacions que impedeixen poder parlar d’una Internet Global, com per exemple el limitat accès a Internet entre la població (només un 30% dels ciutadans del món, la majoria ciutadans de països desenvolupats). Per a Curran, és hora de deixar-nos d’impressionar per la tecnologia i de centrar-nos en els continguts digitals, força malmesos per culpa de la crisi econòmica que afecta els mitjans de comunicació.

James Curran va obrir ahir el cicle Ciutadania, internet i democracia amb la conferència Malentesos al voltant d’Internet i la democràcia, presentat per Vicent Partal, director de Vilaweb. Curran és catedràtic de Comunicació al Goldsmiths College de la Universitat de Londres i director del Goldsmiths Leverhulme Media Research Centre, centre interdisciplinari dedicat a dissenyar i investigar espais de comunicació per aconseguir una millor comprensió del seu potencial. Ha escrit nombrosos llibres i gran part de les seves investigacions s’han centrat en l’impacte d’Internet i les tecnologies de la informació, estudiant les causes per les quals Internet no ha complit certes expectatives de canvi. Aquesta línea d’investigació es veu reflectida en el seu últim llibre Misunderstanding the Internet, publicat conjuntament amb Natalie Fenton i Des Freedman.

Hem entrevistat James Curran per preguntar-li sobre el nou sistema mediàtic, Internet com a espai d’acció social i política, els límits que impedeixen qualificar a Internet de global, si considera que Internet podria ajudar a sortir d’aquesta crisi, el futur del periodisme, i el poder i influència dels mitjans de comunicació tradicionals.

Vegeu comentaris0

Deixa un comentari

James Curran: «Internet ha permès als grans grups mediàtics extendre el seu domini»