Evgeny Morozov: «Hi ha molta gent que sobreestima el potencial democràtic d’Internet»

Morozov alerta als moviments socials que pensin més en l'estratègia i plataforma tecnològica addient que necessiten per dur a terme els seus objectius.

El professor i teòric d’Internet Eugeny Morozov és autor de The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom i està a punt de publicar el llibre “To Save Everything, Click Here: The Folly of Technological Utopianism”. Els títols de les seves obres ja deixen entreveure quina és la seva posició sobre la Xarxa. Morozov, nascut a Bielorúsia fa 28 anys, és molt crític amb el discurs optimista de les bondats de la tecnologia i Internet.

Durant la seva conferència ahir al CCCB, va argumentar per què hem de superar idees preconcebudes de la Xarxa, com el seu caràcter descentralitzat, no jeràrquic i suposadament democràtic. Segons Morozov, cada vegada hi ha més intermediaris que, mitjançant tecnologies intel·ligents i algoritmes, rastregen i defineixen la nostra vida digital: des de les empreses que ofereixen servidors d’Internet fins les que ens gestionen els nostres comptes de correu electrònic. Les grans companyies de telecomunicacions de Silicon Valley, són, segons Morozov, les que tallen el pastís de les nostres comunicacions i determinen, en certa manera, el consum cultural, les relacions i la vida pública de la societat en la Xarxa. L’autor va presentar una idea que desenvolupa en el seu proper llibre: el “solucionisme” o com les grans companyies ens fan creure que els seus serveis i eines ens solventen la vida. Molt crític amb el conservadurisme d’empreses com Facebook (que va censurar la pàgina de The New Yorker per publicar una il·lustració d’Adam i Eva despullada ) o el control de moviments que pot arribar a aconseguir una eina com Google XXX, Morozov va reivindicar una reflexió més profunda de l’impacte que està tenint Internet en les nostres vides.

En aquesta entrevista, Morozov desenvolupa alguns dels temes del debat d’ahir, com ara que moviments socials deixin d’emmirallar-se en el model suposadament democràtic d’Internet i pensin més en l’estratègia, estructura, i plataforma tecnològica addient que necessiten per dur a terme els seus objectius.

Podeu llegir articles de Morozov regularment a la premsa escrita en publicacions com The New York Times, The Economist, The Wall Street Journal, Financial Times, El Pais o el  Corriere della Sera, entre d’altres. Durant aquest mes de novembre, ZZZINC ha moderat i gestionat el fòrum online “Ciberrealismo: Más allá de la euforia digital” per debatre les teories de Morozov sobre Internet.

Vegeu comentaris0

Deixa un comentari

Evgeny Morozov: «Hi ha molta gent que sobreestima el potencial democràtic d’Internet»