Geert Lovink: «A Facebook no li interessa oferir una vida social rica, sinó el seu propi creixement»

Segons Lovink “la gent ha decidit utilitzar un reduït nombre d’eines a la xarxa, i això limita la construcció d’una web oberta, democràtica i desentralitzada”.

“La gent ha decidit utilitzar un reduït nombre d’eines a la xarxa, i això limita la construcció d’una web oberta, democràtica i desentralitzada”. Segons Geert Lovink, aquest és un dels principals problemes que afecten al desevolupament d’Internet, tal com s’havia imaginat des dels inicis. Tot i això, si bé una xarxa descentralitzada no és essencialment més democràtica, si que ajuda a trencar amb un poder centralitzat. Per això durant la seva conferència va proposar accions i alternatives a les xarxes socials majoritàries. I és que davant l’acceleració de canvis que comporta Internet, Lovink es mostra preocupat per l’amnesia social que va lligada a aquesta evolució, i que ens impedeix tenir-ne una perspectiva. Finalment, com a director de l’Institute of Network Cultures, destaca que mentre els estudis de mitjans tradicionals es basen en els aspectes visuals de la representació, en els nous mitjans és important tenir present les relacions entre els usuaris o el codi i el software en que es basen.

Geert Lovink ha participat en el cicle Ciutadania, Internet i democràcia, amb la conferència Crítica del Facebook i mitjans socials alternatiu, presentada per Karma Peiró, periodista especialitzada en Internet. Lovink és professor de mitjans interactius  i de teoria dels mitjans a la Hogeschool van Amsterdam i a la Universitat d’Amsterdam, a més de crític i activista de la xarxa.

El 2004 funda l’Institute of Network Cultures, especialitzat en analitzar i determinar el terreny de la cultura de xarxes i el potencial dels nous mitjans per al canvi sociotecnològic. Des d’aquest centre, s’han realitzat estudis entorn l’ús d’Internet i els Social Media i s’han produït i organitzat nombrosos projectes i esdeveniments tant presencials com virutals que promouen una visió crítica de la xarxa. De tots els projectes Lovink destacava a la seva presentació Society of the Query- stop searching, start questioning; Video Vortex, al voltant del desenvolupament de la cultura del vídeo produïda a partir de l’existència del vídeo on-line; The unbound book, que aborda la lectura i les publicacions digitals; i Unlike Us, el qual proposa analitzar la dimensió econòmica i cultural de les xarxes i plantejar-ne alternatives.

Lovink és autor de llibres sobre la cultura crítica d’Internet (Dark Fiber, My First Recession, Zero Comments ), la teoria del blogging, la web 2.0 i els nous mitjans. En el seu últim llibre, Networks without a Cause: A Critique of Social Media, parteix de les xarxes socials per realitzar una crítica a les polítiques i poders estructurals que determinen les tecnologies encarregades de marcar el nostre dia a dia.

Vegeu comentaris0

Deixa un comentari

Geert Lovink: «A Facebook no li interessa oferir una vida social rica, sinó el seu propi creixement»