Usuaris que canvien els museus, museus que canvien amb els usuaris

Descobrim experiències participatives en les quals l’usuari també és autor, creador de continguts i gestor de projectes.

Cada vegada sorgeixen més projectes a Internet creats i alimentats per les comunitats d’usuaris, al marge de les iniciatives institucionals. Aquest tipus de projectes ciutadans –Wikipedia és un dels exemples de més dimensió i popularitat—estan obligant les institucions culturals a integrar el coneixement col·lectiu dels seus projectes. D’aquesta manera, el museu deixa de ser un espai tancat i unidireccional, on el visitant no té cap possibilitat d’interactuar, per passar a ser un espai inclusiu, on el qual hi compten el coneixement i la creativitat de l’usuari.

MuseumNext és un excel·lent fòrum professional per descobrir experiències participatives en les quals l’usuari també és autor, creador de continguts i gestor de projectes. I a MuseumNext Barcelona es van presentar alguns casos que val la pena destacar.

Agendes culturals fetes per la comunitat

Dulwich on View és un blog sobre l’activitat cultural de la regió de Dulwich (Londres) creat a partir de les col·laboracions independents de voluntaris que, sense ànim de lucre, participen en el projecte. Els col·laboradors es can conèixer a través del col·lectiu d’Amics de la Dulwich Picture Gallery, i han format una activa comunitat virtual que té vida més enllà de la xarxa, a través de reunions presencials periòdiques.

Creative Tourist és una de les guies culturals més llegides de Manchester. Publica entrevistes i notícies amb els artistes i escriptors més coneguts del Regne Unit. Els seus creadors promouen l’escriptura i la fotografia a través de concursos.

The Culture Vulture és una altra agenda cultural que ha afavorit molts esdeveniments culturals i que està oberta a tot tipus de participació, ja sigui perquè els ususaris tenen un projecte que volen donar a conèixer o perquè volen escriure i pertànyer a l’equip de The Culture Vulture.

La ciència de tots: projectes participatius de divulgació científica
Planet Hunters
és un projecte de Vizzuality per a la recerca de planetes entre la comunitat científica i d’aficionats a l’astronomia. A través de dades obtenides des de la NASA (medicions de brillantor o “corbes de llum” cada 30 minuts), l’usuari pot buscar possibles casos de trànsit, és adir, caigudes breus de la brillantor d’un planeta quan passa per davant d’una estrella. Aquests fenomens permeten trobar possibles nous astres en l’univers. Plant Hunters ha rebut més de 12 milions de col·laboracions gràcies a les quals s’han descobert 34 possibles planetes desconeguts.

Una altra iniciativa de Vizzuality és OldWeather, una plataforma online dedicada a la investigació del clima que recopila informació sobre la variabilitat del temps al llarg de la història. OldWeather és un projecte que necessita la contribució dels usuaris, perquè com més lectures facin dels canvis de la temperatura del mar i els oceans en el passat, més dades obtenen per predir el clima en el futur.

Simon Tokumine, membre de Vizzuality, va explicar l’èxit de projectes col·laboratius centífics com Planet Hunters i OldWeather: “Sigues molt transparent sobre les teves intencions. Troba un tema increïble que atraigui l’atenció del públic. Fes contribucions sostenibles i convida la gent a sentir-se part d’un equip i que es pugui comunicar ente sí”.

Un altre museu és possible

MuseoMix és una idea de Samuel Bausson, webmaster del Museu de Toulouse, que pretén crear un model de museu més inclusiu i obert, un museu-laboratori, en el qual actors de diferents disciplines (artistes, programadors, dissenyadors, gestors culturals, visitants, comissaris, etc.) experimentin noves formes de fer cultura. Bausson va explicar a MuseumNext Barcelona l’experiència de la promera trobada MuseoMix al Museu de les Arts Decoratives de París el novembre de 2011. Professionals de diversos sectors de la cultura va presentar prototips per canviar la forma com s’organitzen els museus i es relacionen amb els públics.




Per celebrar la inauguració del nou Museum aan de Stroom (MAS), aquest museu belga va crear Phygital tour, un nou model de visita a la col·lecció del museu que combina l’experiència presencial amb la virtual. Des de casa i a través del teclat de l’ordinador, un usuari pot guiar, en temps real, a un visitant que es troba físicament al museu. El visitant pot anar mostrant les obres exposades a l’usuari que està a casa a través d’un dispositiu mòbil amb càmara.

Amy Heibel, directora del departament de web i mitjans digitals del Los Angeles County Museum of Art (LACMA) va explicar diferents iniciatives digitals dutes a terme per artistes. El museu convida diferents creadors a visitar la col·lecció i les exposicions perquè s’hi inspirin i creïn nous treballs artístics que, posteriorment, es presenten online a través de plataformes digitals personalitzades segons cada cas (pàgines web, apps, blogs, etc.). Alguns exemples d’aquestes noves aplicacions del museu són NightWalk (Anthony Lepore), Quetzalcoatl2012 (Yucef Merhi), Arte Swiper (Jody Zellen) i Project-O-ratorio (Will Pappenheimer i Jon Craig Freeman).

Diederik Veerman, comissari i educador del museu de ciència i cultura Museon (La Haia, Països Baixos) va explicar Roots2share, un projecte de memòria històrica que ha aconseguit recuperar més de 10.000 imatges de la vida a l’est de Groenlàndia. La iniciativa ha permès que els habitants d’aquest país hagin pogut reconèixer els seus avantpassats en aquestes imatges i hagin pogut col·laborar explicant les seves històries per a enriquir la col·lecció fotogràfica. Des de la web es pot aportar tota la informació que es tingui sobre les imatges. Es preveu que, en un futur, després de la recol·lecció d’històries i anècdotes oferides pels usuaris, es realitzin diverses exposicions i activitats al voltant d’aquest arxiu als Països Baixos i a Groenlàndia, així com un fòrum experimental digital a l’entorn d’aquest patrimoni històric.

Vegeu comentaris0

Usuaris que canvien els museus, museus que canvien amb els usuaris