Passades unes setmanes de la celebració de MuseumNext a Barcelona, és el moment de posar en ordre l’experiència viscuda, els coneixements adquirits i els recursos i les eines interessants que els ponents van compartir amb nosaltres durant dues intenses jornades al Teatre CCCB i l’auditori del MACBA.

L’equip del CCCB Lab vam fer un esforç per cobrir l’esdeveniment al moment, a través del Twitter i de la retransmissió en directe per videostreaming de les conferències principals. També vam aprofitar la presència de destacats experts per entrevistar-los i publicar vídeos breus, càpsules audiovisuals amb continguts que pensem que poden ser útils per a la nostra tasca professional.

Inauguració de MuseumNext al Teatre CCCB – Jim Richarsdon (SUMO), Conxa Rodà (MNAC), Nancy Proctor (Smithsoninan Institution) i Jaume Badia (CCCB). Foto: relaxintheair Galeria de fotos MuseumNext

Toca ara deixar per escrit impressions més reposades sobre les quatre conferències principals i les 43 presentacions de projectes, un potent material de documentació sobre les línies de treball i els projectes d’innovació dels museus i les institucions culturals. Tot i que les classificacions i les generalitzacions mai no són del tot exactes, hem organitzat les presentacions de MuseumNext en aquests grans eixos temàtics:

  • Canvi del model organitzatiu de les institucions culturals: planificació i estratègia per adaptar-se al context actual i millorar la relació amb l’usuari.
  • Estratègia mòbil, presentació d’aplicacions mòbils i iniciatives amb codis QR i realitat augmentada.
  • Difusió de coneixement cultural de manera lliure i sense restriccions, implementació de l’Open data i millora de l’etiquetatge en col·leccions, arxius, etc.
  • Mesura de l’activitat en línia i fora de línia (cultura de l’analítica) per a la presa de decisions en l’organització.
  • Projectes participatius: treball amb comunitats d’usuaris i co-creació.
  • El joc com a format de difusió de continguts culturals i interacció amb l’usuari (la gamificació).
  • Projectes educatius: iniciatives de participació i difusió de coneixement per als visitants més joves i en edat escolar.
  • Usos d’eines 2.0 i projectes culturals digitals.
  • Projectes de museus catalans en el sector digital, presentats a la jornada #DIGIMUS del MNAC (crònica de l’activitat)

En les properes setmanes, a través de diferents apunts que hem classificat en aquestes línies temàtiques de MuseumNext Barcelona, us presentarem una radiografia del que està fent el sector museístic i cultural per innovar, evolucionar i reinventar-se.

La cobertura de MuseumNext i els resums de les sessions que anirem publicant han estat possibles gràcies al treball d’Eva Rexach, Maria Farràs, Helena Casadesús, Edgar Riu i Lucía Calvo.

Etiquetes: , , , ,

El text d’aquest article està sota la llicència Reconeixement – NoComercial – CompartirIgual

3 comentaris

Deixa un comentari

Current day month ye@r *