Kosmopolis

Recuperar, reprocessar, rellançar: després del BookCamp Kosmopolis

Bookcamp Kosmopolis BCN ’10.

Quan vam parlar amb Juan Insua i el seu equip de treball sobre la possibilitat d’organitzar un BookCamp a Barcelona mai vaig pensar que la iniciativa tindria tan bona acollida ni que el resultat final seria tan efervescent. El meu pas pel BookCamp Toronto 2009 em va permetre viure en primera persona una unconference, descobrir els seus mecanismes de discussió emergents i fer molts contactes amb gent del sector. Alguns d’ells, com Stephanie Troeth, es van animar a creuar l’Atlàntic i organitzar les seves pròpies sessions al BCK10!

La sessió que vaig coordinar proposava una reflexió que anava del papir i les tauletes d’argila a l’iPad, l’objectiu era parlar sobre l’evolució de les interfícies de lecto-escriptura pensant en llarg termini. Mutacions que abans trigaven segles (de la tauleta al papir, del papir al còdex) ara les vivim en menys d’una generació. Durant la sessió van sorgir altres temes vinculats al món de les interfícies textuals, des de la possibilitat real de tenir dispositius d’accés a la xarxa fins als riscos del text digital en el futur … Podrem llegir un PDF o un document HTML dins de dos segles?

Al BCK10 havia cinc sessions simultànies per hora i dues alternatives: fer una immersió profunda en alguna d’elles o dedicar-se a fer zàping entre una i altra. Atès que no vaig poder participar en totes, ho vaig fer a la de Mara Balestrini sobre Dispositius mòbils, lectura i mBooks i la coordinada per Javier Rodríguez, l’autor de Bibliofrenia . A la sessió de Balestrini l’estrella va ser l’aplicació Alice in Wonderland per iPad ; veure aquest tipus de productes va alimentar el debat i el desig d’experimentar amb els nous dispositius i formats interactius. Em vaig quedar amb ganes d’escoltar les converses d’altres sessions, per exemple la del projecte Archinhand, la dedicada a Mashup books o la multitudinària sessió sobre Llibres il · lustrats per infants i Noves tecnologies. Per sort em vaig poder assabentar del que s’havia discutit a Twitter / Twubs i a través de les entrevistes. La següent és una selecció molt personal dels tweets més interessants:

@kosmopolis_CCCB #bck10 Alguns editors ja parlen més amb el terme “app” que el de “llibre”

@pdavenne Habla un señor con libreta y boli sobre lo malos que son los mashup books #asinosepuede #bck10

@librosfera #bck10 ¿Es deseable que los distribuidores (Amazon) se “salten” a la editorial para negociar directamente con los autores?

@MariaFa quizás es un cambio de paradigma…. Nunca hubo tantos ipads en cccb! #bck10

@librosfera #bck10 La GRAN pregunta: ¿son o no son libros? XD

@bydiox Esta tarde o voy al #bck10 o a la AppleStore de La Maquinista a toquetear el MBAir de 11.6″. Difícil decisión.

@panotxa #bck10 l’important, crec, no és si són llibres: el que són de debò són lectures

@lrius: “El libro perdurará por razones tecnol: secuencialidad, el.paratextuales, legibilidad, estabilidad, perdurabilidad” J Rodríguez #bck10

@kosmopolis_CCCB #bck10 debat intens a la taula sobre “Llibre il·lustrat”:nadius digitals per als nous suports? “Els nens no neixen ni analògics ni digitals”

@monrodriguez #bck10 llibres com a instrument, llibres com a recurs… Com a objectes artistics s’obre un nou espai d reflexio en la nocio de llibre…

@AticoLibros Sesión de Joaquín Rodríguez RT kosmopolis_CCCB #bck10 Bibliofrenia: “Los libros son un sistema operativo estable”

@silviaclemares: Shakespeare era el pare del mashup perquè recuperava els textos i els transformava #bck10

@gansoypulpo #bck10 Seguro que a Carroll le encantaba su iPad Alice, tanto por la edición como por el código http://bit.ly/abCXiz

@rogersegu Xavier Belanche ‘Los disenadores tienen un gran trabajo por hacer siempre y cuando olviden las coordenadas del libro en papel’ #bck10

@pdavenne Me entra la risa cuando se ponen con lo de “el diseñador desaparece/no desaparece” #hablarporhablar #bck10

@marabales: solo ejercitando una voluntad bondadosa y distribuida escamotearemos las estructuras d poder. Una lucha sin combate. Sensaciones post #bck10

@Idealibros #bck10 ¿puede cualquiera autopublicarse y tener éxito sólo en internet? ¿No hay mucho ruido?

@MauriOB: El #bck10, debates +enriquecedores, contenido +interesante, puse a cara a gente de la que soy follower y +gente a la que follow, fué GENIAL!

Com es pot veure (escoltar?) El BCK10 va ser polifonia pura. Si bé no es van sentir discursos apocalíptics à la Eco i Carrière , alguns participants van defensar a capa i espasa la vigència del suport “orgànic” (Eco dixit) mentre que altres estaven totalment afiliats a la raó digital. La mutació de les interfícies de lecto-escriptura genera discursos, discussions i posicionaments al mateix temps que imposa renovats desafiaments comercials, culturals i professionals. Cap actor pot quedar al marge, el procés afecta per igual a editors, autors, educadors i lectors. Una bona part d’aquestes qüestions van formar part de l’agenda conversacional del BCK10.

Per acabar, deixo per a millor ocasió els meus comentaris sobre les dues conferències nocturnes, cadascuna molt particular en el seu estil però ambdues contundents i molt polítiques. Zygmunt Bauman va parlar de les desigualtats del nostre món des de la seva saviesa i experiència, compartint els seus dubtes i preguntes, mentre que Lawrence Lessig va fer una conferència políticament incisiva i narrativament demolidora. Crec que la pregunta de Bauman – Qui portarà endavant la transformació? – va trobar una primera resposta en la presentació de Lessig.

Resulta molt difícil “sintetitzar” o transmetre les “conclusions” de l’BookCamp BCN 2010. Més que difícil: és impossible. El BookCamp va generar una divergència de línies de debat i reptes, més que una llista de conclusions convergents ens quedem amb un esclat divergent d’opinions i línies d’avanç per al futur. Com diu el títol d’aquest post, ara ens toca (a tots, organitzadors i participants, que en realitat van ser co-organitzadors) recuperar les converses, reprocesadas i rellançar a través d’altres esdeveniments i nous àmbits de discussió. En altres paraules, ara correspon identificar els patrons que van emergir a les sessions, descobrir els nusos per resoldre i generar espais per seguir conversant.

I tanco amb un tweet:

RT@kosmopolis_CCCB La Jornada Kosmopolis ha sido un éxito absoluto, 1500 personas en presencial y otras 1500 online! #bck10

Vegeu comentaris2

  • Cesar Reyes Najera | 26 octubre 2010

  • Laura | 26 octubre 2010

Deixa un comentari

Recuperar, reprocessar, rellançar: després del BookCamp Kosmopolis