I+C+i 2011 // SERENDIPIA

cartell_ici_febrer1Data: 16/03/2011

Edició: I+C+i 2011

Temes: Propietat intel·lectual, Ciència i cultura i Investigació i innovació

La serendipia és un descobriment o troballa afortunat o inesperat. Tenint en compte la connectivitat, l’ambient i les eines accessibles avui dia, la serendipitat pot ser una bona font d’innovació. Dedicarem la primera sessió I+C+i de l’any a veure d’on sorgeixen les bones idees, i si és possible cultivar-les.

10.30-14 h: Taller “Serendipia: un laberint obert” amb Trànsit Projectes (Mirador CCCB).

La planificació, l’estratègia i les visions hol·lístiques troben el seu límit quan l’atzar entra per la finestra. No hi ha mapes ni rutes definides per a trobar el que no sabem. Els mètodes de descobriment són sempre insospitats, aleatoris i intuïtius. Quan una troballa afortunada sorgeix de manera accidental és anomenada serendipitat.

Aquest taller intenta obrir oportunitats per entendre, descobrir, generar i aprofitar els nostres contextos de manera serendípica: oberta, sagaç i lúdica. I ens preguntem: Com es dóna la serendipitat en cultura? I per a trobar-la, quant influeixen els processos creatius, la imaginació, els encerts, la valoració d’un error en la nostra quotidianitat?

18.30 h Presentació de les conclusions del taller (Mirador CCCB).

19-21 h Debat “Viatges per Terra Serendipitas: el repte d’inventar” amb Ricard Solé (Mirador CCCB).

Una de les facultats més sorprenents de la ment humana és el seu potencial per generar noves idees o descobrir les normes que regeixen el món. Inventar o descobrir forma part del que el cervell pot fer, però desconeixem encara la naturalesa d’aquesta capacitat, el seu significat evolutiu i si és possible facilitar el procés. Tant a les arts com a les ciències, l’espurna creativa s’encén sovint quan menys ho esperem. Hi ha regles per a aquest fenomen? Quin és el paper de l’atzar? Hi ha ments predisposades a la serendipia?

PARTICIPANTS: Ricard Solé

DOCUMENTACIÓ

POSTS RELACIONATS