I+C+i 2012 // EL VALOR DEL CONEIXEMENT LLIURE

banner_3_valor_coneixement__1

Data: 25/04/2012

Edició: I+C+i 2012

Temes: Propietat intel·lectual, Nous formats i Futur dels arxius

En col·laboració amb Archivo CCCB i Amical Viquipèdia.

10-14h // TALLER: “Tot sobre Viquipèdia“, amb Àlex Hinojo de Amical Viquipèdia.

Amb el naixement de Viquipèdia, fa poc més de deu anys, el coneixement va començar a ser elaborat pels mateixos usuaris. Va ser una revolució en tots els sentits, ja que implicava entendre el coneixement com una cosa generada per tothom i no sols per uns quants, els que fins llavors tenien el poder de generar o distribuir el saber (experts, acadèmics, etc.). Després del dubte sobre quina fiabilitat aportava una enciclopèdia virtual com la Viquipèdia va venir la consideració de font indispensable d’informació que té avui dia. Però, què hi ha al darrere de la Viquipèdia? Qui hi aporta els continguts? Com se n’assegura la fiabilitat? Quin funcionament intern té? En aquest taller pràctic mirarem de contestar-ho.

16.30h // DOCUMENTAL “The truth in numbers? Everything according to Wikipedia” Scott Glosserman i Nic Hill, 85′, V.O.S. Anglès.

YouTube Preview Image

Documental sobre la història, el desenvolupament i les implicacions culturals de Viquipèdia. Inclou entrevistes a Howard Zinn, Noam Chomsky, Ray Kurzweil o Richard Stallman, entre d’altres, sobre l’impacte de l’enciclopèdia digital en l’arxiu del coneixement o les sospites sobre la seva imparcialitat, i també als seus fundadors, Jimmy Wales i Larry Sanger.

http://www.truthinnumbersthemovie.com/

18-20h // DEBAT: “El valor del coneixement lliure” amb Luis Ángel Fernández Hermana, Marc Garriga, Vincent Puig. Modera: Karma Peiró.

Tradicionalment les biblioteques i els arxius han estat els guardians del coneixement en un suport físic, validat per prescriptors autoritzats. Internet i les noves eines digitals estan provocant una transformació accelerada d’aquest sistema de transmissió i conservació del saber. El renaixement de conceptes com procomú, coneixement lliure o intel·ligència col·lectiva, etc., sumats a l’èxit d’una enciclopèdia oberta com Viquipèdia, planteja qüestions decisives sobre la manera en què gestionarem el coneixement i la memòria en les pròximes dècades. A més, el nou escenari planteja reptes per als quals no hi ha una resposta unívoca. Com preservar tot el coneixement generat en suport digital? Què fer amb l’obsolescència de formats i dispositius de reproducció?

DOCUMENTACIÓ

POSTS RELACIONATS