ici_remixData: 13/04/2011

Edició: I+C+i 2011

Temes: Cultura de xarxes i nous públics, Pantalles, Propietat intel·lectual, Nous formats i Investigació i innovació.

Sessió organitzada en col·aboració amb ZEMOS98 i Trànsit Projectes.

«Sóc un presoner del petó que mai hauries hagut de fer-me … Però no t’esborraré del Facebook ». Li va dir Anakin Skywalker a Padme. Com sabeu, Anakin posteriorment es convertiria en Darth Vader. Padme seria la mare de dos dels seus fills, Luke i Leia. Tots dos lluitarien sense saber-ho contra el seu pare per alliberar el poble de la tirania de l’Imperi i restablir la República. Evidentment, aquesta versió de la història és una remescla de l’oficial (pertanyent a George Lucas). I com a versió, inclouria que els rebels s’organitzarien a través de xarxes socials com “Diaspora” o “N-1” per acabar amb el mal.

«La cultura és un palimpsest infinit», va dir Roland Barthes. El paisatge mediàtic és ple de textos, àudios, vídeos i imatges fixes que flueixen en un intercanvi que converteix la nostra cultura en un bucle constant d’idees que viatgen a la velocitat de la llum i ens enriqueixen contínuament.  Perquè la remescla és molt més que un antecedent artístic desenvolupat en la idea de collage a les avantguardes. O molt més que la tècnica del sampling sonor desenvolupat des del principi de la fonografia i encimbellat pels DJ a partir dels vuitanta. La remescla està inserida en la nostra cultura i afecta transversalment les nostres nocions d’educació, comunicació, coneixement, política, etc.

11-14 h. «Tornar al futur». Taller de microremescla amb ZEMOS98 i Trànsit Projectes.

«L’origen no significa el procés d’arribar a ser a partir d’allò d’on s’ha emergit, sinó allò que emergeix del procés d’arribar a ser i desaparèixer, l’origen com a flux del futur. El nostre passat i la nostra història són alhora el nostre futur». Walter Benjamin

La remescla és present en el nostre esdevenir quotidià. La imitació que duu a terme un nadó per aprendre a parlar és remescla. El publicista que veu un vídeo a Youtube i decideix desenvolupar una nova idea per a un espot. El músic que llegeix el diari i en rescata una frase per convertir-la en cançó. El cuiner que pensa un plat mentre veu treballar el seu amic el jardiner. La remescla és a tot arreu, però, sobretot, en el nostre cervell. El nostre cervell com a un lloc anagrama, on hi juguen passat, present i futur en la construcció de la nostra identitat. Amb la idea de «remesclar la vida quotidiana», aquest taller de ZEMOS98 i Trànsit Projectes només vol introduir alguns d’aquests conceptes.

19-21 h. «Political Remix Video». Conferència + debat. Amb Jonathan McIntosh. Modera: Mario Hinojos de Trànsit Projectes.

La ponència de McIntosh se centrarà en el concepte de Political Remix Video com a procés de creació cultural DIY (do it yourself, fes-ho tu mateix en català) que desafia el missatge dominant i els mites socioculturals dels mass media, transformant en una altra cosa diferent de la seva intenció inicial el contingut de fragments d’imatges en moviment a través de la tècnica de la remescla. Espots electorals, cultura pop (pel·lícules de Hollywood, vídeos musicals de la MTV o animacions de Disney), anuncis de televisió, infocomercials o reportatges i notícies extrets de telenotícies són les fonts principals del treball d’altres que mostra (o de què parla) McIntosh i dels vídeos que ell mateix edita.

PARTICIPEN: ZEMOS98, Jonathan McIntosh

DOCUMENTACIÓ

POST RELACIONATS