I+C+I 2010 // EL FUTUR DELS ARXIUS

futuraxiusData: 01/07/2010

Edició: I+C+i 2010

Temes: Cultura de xarxes i nous públic, Propietat intel·lectual, Nous Formats, Futur dels arxius

“Mal d’arxiu”: així és com s’ha descrit el símptoma de la societat moderna occidental d’enregistrar, documentar, classificar i arxivar en la seva pretensió de salvaguardar la memòria contra l’oblit. Les noves tecnologies han permès un salt sense precedents en aquesta tendència, ja que el volum d’informació que es pot emmagatzemar i difondre creix diàriament. Les institucions culturals no han quedat al marge d’aquest procés i, des de fa uns anys, la possibilitat d’obrir al públic els seus arxius ha estat un tema clau de debat.

El CCCB ha treballat en la digitalització del seu fons documental durant més de tres anys. Ara ja és consultable en la seva totalitat a l’Arxiu CCCB, que posa a l’abast de tothom els materials de les activitats organitzades des de la fundació del Centre. Amb motiu de la finalització d’aquest procés, en aquesta sessió es proposa un debat sobre el futur dels arxius que inclourà des dels horitzons que obre la web 3.0, o les qüestions clau d’arquitectura de la informació i visualització de dades, fins al significat mateix de conservar i difondre en arxius el coneixement que generen les institucions culturals.

11h-14h / 16h-18h: Taller “Visualització de dades en arxius” amb Jaume Nualart i Mar Canet.

La visualització d’informació no només serveix per mostrar arxius i fons digitals, ensenyar-los o representar-los. També serveix per multiplicar l’accés, millorar la recerca i entendre les col•leccions de dades. En definitiva, per transformar dades en coneixement. En aquest taller tenim el repte de proposar eines i maneres de visualitzar l’arxiu recentment digitalitzat del CCCB. (+ info)

19h: Taula rodona “El futur dels arxius”, amb Laurence Rassel, Jaume Nualart, Dolors Reig i Mario Pérez-Montoro.

DOCUMENTACIÓ:

POSTS RELACIONATS